International Folklore Dance Festival 2006, Prague (Dance2006Prague)

 

Torsdagen 2006-08-24  påbörjade Albo Folkdanslag sin resa till festivalen i Prag.

Danslaget samlades vid 9-tiden på Kastrups flygplats i Köpenhamn efter att ha tagit sig med bil till Svågertorp i Malmö för att sedan åka tåg över bron. Efter incheckning på flygplatsen  flög vi med Sterling Airways till Prags internationella flygplats.

 Planet landade strax innan klockan 13.00. Efter att deltagarna fått ut sitt bagage mötte vi guiden Eva i ankomsthallen där vi på engelska hälsades välkomna till Tjeckien och Prag. Flygplatsen ligger cirka 30 minuters resa utanför Prag och där vi packade  in vårt bagage i  väntande buss.

Guiden pratade om olika kända och sevärda byggnader och platser under tiden som vi transporterades till vårt hotell Quality Hotel Prague. Prag ligger i hjärtat av Europa lite längre norr- och västerut än man i allmänhet tror. Prag har varit huvudstad i det gamla kungariket Böhmen under århundraden.

Bild 1    Bild 2   Bild 3
       Guiden Eva berättar                                        Gulli fotograferar

Efter incheckning på hotellet ägnades eftermiddagen åt att installera oss på rummen. När installationen var klar, var det dags att uppsöka något matställe och då blev det besök på en pizzeria & mexicana Carosello som ligger cirka 10 minuters gångväg från hotellet.

 På kvällen samlades danslaget på hotellet där guiden mötte oss och vi informerades om att vi via tunnelbanan skulle åka in till centrum och gamla staden. Biljett löstes för 3 dagar till tunnelbanan vilket var en billig och bra åtgärd. 220 tjeckiska kronor. Tjeckiska kronan är 3 gånger så mycket som svensk krona vilket innebär att det kostade cirka 75 svenska kronor. Transporten via tunnelbanan tog cirka 20 minuter. Väl uppe ur underjorden så kom vi till Gamla staden. Vi guidades runt och såg då på de olika sevärdheterna i gamla staden.

I nästan varje gathörn finns en arkitektonisk skatt som härrör från 1200 talet och fram till vår egen tid. De otaliga vackra stora residensen inrymmer imponerande samlingar av konst, hantverk eller musikaliska mästerverk. Man kan promenera längs gågator eller kan man åka cykeltaxi eller åka på guidade turer i öppna bilar.

En vandring ägde också rum ut till den berömda Karlsbron där mycket folk promenerade och tittade på alla som i kommersiellt syfte sålde tavlor, ringar och andra souvenir. Spel och dans fanns också på bron. Bl. a var det 2 blinda kvinnor som sjöng och spelade mycket vackert.

 Kvällen avslutades med att danslaget bevistade invigningen och en uppvisning i direkt anslutning till invigningen. Dans och speluppvisningen utfördes av Ondras från Brno vid Namesti Miru, Prag.

 Danslaget åkte vid 22 tiden tillbaka till hotellet för vila och förberedelse för morgondagens parader och uppvisningar.

 Dagens arrangemang hade flutit bra ända tills upptäckten av att vår fana inte hade kommit med från flygplatsen men det fick bli morgondagens problemlösning då hotellreceptionen inte var särskilt intresserad av att hjälpa till.

Siw och Jan Björk


Fredagen den 25 augusti

Efter en god natts sömn gjorde hungern sig påmind. På väg ner till matsalen möttes vi av en förtvivlad fanbärare i hotellreceptionen som efter en sömnlös natt nu började jakten på fanan. Killen i receptionen hjälpte oss att ringa till flygplats och taxichaufför. Resten av gänget fick efter frukosten ge sig iväg med tunnelbanan. Det var nämligen tid för den första paraden genom Prag och de tjugotre lagen ställde upp på angivna platser med fanor och instrument.

Bild 4

Men vad är väl två fioler och ett dragspel jämfört med skramlande jättebjällror från Schweiz? Vi hade inte en chans att göra oss hörda – de lyckades verkligen dra uppmärksamheten till sig – inte enbart genom sitt oväsen – de delade dessutom ut spritindränkta sockerbitar till publiken på gatorna!

När vi väl kommit till slutet av vår långa marsch tog vi åter upp telefonkontakten med fanbäraren. Vi försökte guida honom genom staden – han visste nämligen inte var vi befann oss. Tiden var vår fiende. Det gällde nu minuterna. Vi hade nämligen en buss som skulle avgå kl. 11.00 för att ta oss till staden Podebrady, ca 4 mil nordost, där ännu en parad skulle äga rum – nu med fanan hoppades vi. Tyvärr hade en stressad och pressad alboit åkt på fel håll i tunnelbanan och vi insåg nu att tiden var ute. Då kom busschauffören till vår räddning och erbjöd sig plocka upp både fanbäraren och fanan eftersom vi skulle passera platsen där han fanns på väg till Podebrady. En lättnads suck för alla!

Podebrady var en grön och fin liten stad. Efter en liten fika inhandlad i en liten affär med en liten otrevlig kassörska, högst irriterad över att behöva resa sig från stolen och väga min banan och över att jag av misstag ville betala med danska pengar, var det tid för nästa parad. Nu visade det sig att även arrangörerna lagt märke till de Schweiziska bjällrorna för de släpptes iväg först av alla med bra avstånd till nästa lag. Nu tågade vi genom gatorna med fana och musik!

I stadens park kunde man titta på lagens uppvisningar från kl. 13.30 till 19.30.

Kl. 14.00 skulle Christer och jag gå till stadens borgmästare i Podebrady Town Hall på ett litet välkomstmingel tillsammans med två representanter från varje lag. Borgmästaren – en sympatisk liten herre – höll ett litet tal därefter fick han små presenter. Han blev jätteglad när Christer lämnade över vårt fina Alboäpple!

Därefter kollades det lite på de andra lagen tills ben och ögon blev trötta. Då var det tid för lite förfriskningar med tilltugg.

Efter lite taktiksnack och en snabbrepetionen var det så småningom tid för vår första uppvisning. Strax efter oss uppträdde ett gäng unga river dansare från Australien. Där var det fart på spirorna – ingen gåsegang inte!

Vid halvsjutiden åkte vi tillbaks till Prag för att ta tunnelbanan hem för att byta om och vara startklara igen någon timme senare. Då skulle vi åka liten kvällskryssning på floden. Det var riktigt fint med alla de fina byggnader som vackert upplysta tecknade sig mot kvällshimlen. En dragspelare underhöll oss på däck – oh så romantiskt!

Efter båtturen delade gänget på sig. Gulli, Sven, Stina, Lennart, jag och Christer ville uppleva Prag by night. De andra föredrog hotellbaren. Vi fastnade i gamla stan där utelivet blomstrade. Vi hittade några få platser och fick lite nattamad och dryck. De upplysta byggnaderna såg nu helt annorlunda ut. Vi hade ju hört att Prag var en väldigt fin stad men mycket fin arkitektur – men den var ännu finare än vi föreställt oss!

Mätta och trötta begav vi oss till tunnelbanan men tji fick vi för vi hade missat att tunnelbanan var stängd efter 00.30. Vad göra? Skulle vi ta en taxi, leta upp en spårvagn eller gå, nej det var nog ganska långt. Efter noggrant övervägande fick vi tag i en taxi eller två för vi fick inte klämma in oss i en. Sen bar det iväg till hotellet i ilfart. Det hade verkligen varit en händelserik och spännande dag!

 Ingrid och Christer

 
Lördagen 26 augusti
 
Alla var uppe klockan 8 och åt frukost, även om en del hade kommit hem sent  pga missad tunnelbana. Det var inte så lätt att hitta alla viktiga delar till frukosten, men till slut kunde vi sätta oss ner i lugn och ro.

Därefter var det dags med folkdräkt och ge sig iväg in till Namesti Miru, som är en stadsdel i Prag, ganska nära centrum. Vädret var ganska varierande med sol blandat med regnskurar. Vi bänkade oss framför scenen för att titta på Knivsta folkdanslag, ett danslag från Belgien och de skickliga ungdomarna från Australien. Ungdomarna dansade irländska danser och deras ledare var en äldre kvinna som antagligen hade sina rötter från Irland.

Vi samlades för att gå igenom vårt program och sen var det vår tur. Hela programmet gick som planerat, men golvet var sluttande så det gällde att hålla sig på banan. Tyvärr duggade det lite och publiken tog skydd, men vi dansade under tak.

Bild 6   Bild 7   Bild 8
   Inför rättarepolskan                                         Slängpolskan                                                Vid Ludmilakyrkan, Namesti Miru

Eftermiddagen var ledig så alla åkte till hotellet för att byta om. Sven och jag åkte tillbaka till Namesti Miru för att titta på de andra lagen som skulle uppträda. Det började åska och regna så vi hade bättre tur med vädret. Räddningen var ett av de många matställena som fanns.

Alla folkdanslagen var inbjudna till en galamiddag på kvällen. Huset eller ”slottet” hette National House Vinohrady där festen ägde rum. Det hade byggts för att användas som ett kultur-och evenemanghus i början 1900-talet, berättade vår guide. Vi blev bjudna på en drink och fick våra placeringar. Många olika matsalar, balkonger och en massa människor. En buffé serverades och där var det trängsel, men jag tror att alla fick mat så de blev nöjda.

Alla ledare fick gå upp till scenen och ta emot ett diplom. Ingrid tackade för oss och för att vi hade blivit väl mottagna.

Levande musik med 60-70-talslåtar efter middagen, så det var lite av en kontrast mot den musik som vi hade visat upp. Men jag tror att alla var nöjda då vi gav oss iväg mot hotellet vid midnatt.

 Gulli och Sven


Söndag, sista dagen i Prag
 
Efter en stadig frukost packas väskorna och ställs i bagageutrymmet på hotellet. Vi tar metron in till Prags centrum tillsammans med Gulli och Sven. De tänker åka en bit med spårvagn och stiger av några stationer före oss. Vi tar trapporna upp i astronomiska uret och ser på den fina utsikten. Utanför träffar vi Yvonne och Lars-Erik som ska tillbaka till hotellet och checka ut. Färden går vidare mot Karlsbron. Många av alboiterna är ute på sightseeing. Ingrid och Christer stöter vi på och strax efter Bertil och Nisse, väntande utanför en affär där Inga och Lisbet shoppar. Väl på andra sidan bron tittar vi på Certovka (Djävulsströmmen) och strosar runt i de små gränderna. Några regnstänk kommer så vi passar på att vila benen och ta en öl nere vid strandkanten. Det är en vacker utsikt med Karlsbron och floden Vltava, där båtarna kommer förbi. En medeltidskortege kommer när vi ska gå tillbaka över Karlsbron. Just som vi nästan kommit över bron till andra sidan kommer en rejäl skur (gårdagens nyinköpta paraply ligger nerpackat i väskan på hotellet). Vi får skula i brotornet. Sedan går vi vidare och ser alla vackra husfasader och kamerorna är flitigt framme. Hästskjutsar klapprar på gatorna och vi går in i den mycket vackra St: Nikolauskyrkan, i den hänger en enormt magnifik kristalljuskrona. Nu skall vi tillbaka till hotellet och skall försöka hitta spårvagnen som går dit. Det visar sig vara svårare och det får bli metron istället. Väl framme i Strasnicka visar det sig att fler åkt med samma tåg, Gulli, Sven, Inga, Lisbet och Nisse. Tänk vad världen är liten.

Bild 5   Bild 10   Bild 11
                                                               Vår stamkrog Carosello

Vi äter alla på Carosello och Ingrid och Lars-Erik får en liten gåva för allt jobb de lagt ner. Ingrid tackar alla för ett gott arbete och att så i laget kunde följa med. Vägen tillbaka till hotellet blir en blöt promenad, regnet öser ner och paraplyet, ja, det är fortfarande i väskan på hotellet. I väntan på bussen som ska ta oss till flygplatsen underhåller Christer, Ingrid och Gert oss med lite musik.

Det är fler som väntar på transport, ett engelskt svensexegäng, utklädda till en massa olika figurer. Med bussen anländer vi till flygplatsen, chauffören stannar dock vid fel terminal så vi får gå en lång sträcka. Vid incheckningen uppehåller ett gäng öldrickande danskar personalen så det tar en bra stund innan vi blir klara där. Flyget visar sig vara en hel timme sent så det blir ännu senare ankomst till Kastrup. När vi äntligen fått vårt bagage och löst tågbiljett är även tåget försenat. Dock kommer det så småningom och när vi stiger av i Svågertorp har vi många fina minnen från en händelserik helg!

 Gun och Gert

Till Prag vi for
med dräkter och danseskor

Fanan den försvann
Jan han dock över flygplatsdam vann

Vi kunde alla pusta ut
Ett glatt återseende det blev till slut

I kortege genom Prags gamla vackra stad
bakom Schweizarnas dån vi trava i lång rad

I Podebradys vackra soliga park
Vi njöt av dans och efter det tog vi en stor stark

På flodfärd i mörka kvällen
fick vi se många vackra ställen

Vissa inte mätta var utan till krogen for
I sena timmen vid stängda metron ses dessa stå och glor

Taxi är räddaren i nöden
Och till Quality Hotell de anländer utan missöden

Lördagen började med dans i sol och dur
Senare kom åska och skur

Kvällens galamiddag var pampig och flott
nästan som vi vore på ett slott

Att vara svensk kändes bra
Abbalåtar lockar många i yster långdans dra
runt bord och stolar så trångt det blé
Vilket härligt minne vi fick av dé

Söndagen hade alla brått
se alla vackra hus, tinnar och slott

gå över Karlsbron
och kunna njuta en pilsner i godan ron

Ibland vi stötte på någon alboit,
sightseende hit och dit

Carosello vår stamkrog för mat
Alla, liksom Stina, fick rejäla fat

Flyget sent blev och danskarna fick dille
när vi andra hem ville

Kastrups tåg var sena
Då hann vi sträcka bena

En härlig weekend för ett glatt gäng
att minnas innan vi somnar sött i säng

 Gun och Gert