Stockholm 1 Maj 1919.

Älskade barnet mitt!

Hjärtligt tack för dina båda brev och särskilt för påskbrevet! Vad det var roligt att höra om Er "tur", så roligt Ni måtte haft! Men nog förstår jag att Ni tyckte det var skönt att få vila Annandagen. Jag känner mig i dag egentligen ej alls upplagd att skriva brev, men jag vill inte att detta skall komma efter din födelsedag. Tänk att det snart är den 7nde Maj igen. Mitt hjärta krymper ihop av saknad och längtan - minns Du, hur det var på din sista födelsedag här hemma? (Fotnot 1) Vilket hejdundrande kaffekalas Du hade! Jag önskar Dig allt gott till kroppp och själ - ljusa och lyckliga dagar under ditt nya levnadsår, ja, Gud skydde Dig, din make och ditt hem för allt ont! - "I dag är det första Maj", men hu en sådan första Maj - det ösregnar och är kallt. Jag är så glad att få vara inne, och jag är så gränslöst trött i kväll. Gerda har varit sängliggande 4 dar, visserligen har jag haft Alma till hjälp, men Du förstår hur mycket det ändå varit för mig. Jag tycker det är underligt att jag ej sprungit benen av mig. Doktorn har varit hos Gerda Olsson och klämt på hennes mage, på Serafimerlazarettet var hon i går, och dit skall hon gå om Måndag och bli pumpad. Slutet på visan blir nog att hon får resa hem, och då är det väl tämligen osäkert om jag får igen henne mer. Doktorerna säga att hon är mycket nervöst anlagd. - Det värsta är att det är nästan omöjligt att få en ensamjungfru nu för tiden. Men jag får väl hoppas, att det reder sig på något sätt, fast det nu ser mörkt ut.

I går firade vi Marianne på kvällen. Sundstrand Greta och inackorderingarna voro gästerna, men vi hade riktigt trevligt. Zuzu får berätta mer. Tänk att hon skall komma till Er. Det är väl förtjusande för alla parter, och särskilt nyttigt blir det för Kerstin att komma bort från Sthlm ett tag. Hon behöver det verkligen. Hon känner sig överlycklig - måtte det nu inte komma något i vägen!

D. 2 Maj.

Nu har jag städat sängkammaren m.m., gjort deg, bakat, gräddat, lagat frukost, ätit och varit på Hötorget och köpt middagsmat. Gerda är uppe, men orkar föga. Jag har ej råd att ha Alma, annat än när jag blir riktigt tvungen. - Vet Du vad jag tror om T.? Han var förälskad i K. (det är ej detsamma som att älska), njöt av och var kolossalt förtjust i hennes sällskap, hade roligt, levde för dagen utan att göra sig reda för, hur det egentligen skulle bli i framtiden, vad det skulle leda till o.s.v. Vidare tror jag rakt inte att han skulle haft mod att för sin far bekänna sin kärlek till K. Han är för mycket käring för det - han är ingen man. Tänk att han kan finna nöje av att vara ute och fästa med I. D. och fru D.! Kan Du förstå Dig på något sådant! Och hur småaktigt har han ej betett sig mot K. Bland annat tagit från henne dyrtidstillägget och hennes Mars-lön. Jag skall ej skriva mer om saken, men det riktigt kokar i mig, när jag tänker på allt. - Far tänker visst snart resa till K-n. Erik sköter sig bra - Ragnar är lika snäll. Har nyss haft brev från hans mamma, där hon ber att han skall få komma tillbaka i höst. - Jag undrar hur din födelsedag blir firad? Ack, den som kunde få skicka Dig en ambrosiatårta! Ha Ni det lugnt i B-f. Det har ju varit hemskt i Hamburg. - Zuzu är mycket borta - jag ser henna sällan mer än om morgnarna. Hälsa Hans så hjärtligt. Sköt väl om Er. Slipper Ni frysa nu? Skriv snart till din egen

mamma.

Fotnot 1: Det har hänt mycket på ett år. Daug och Dahl voro här.