Stockholm 2 Maj 1919.

Kära Hasse!

Tack för ditt brev af 27/4 (postat i Bergedorf 28 och här redan d. 30/4 - det tar sig) och för medföljande ritningar, öfversättning m.m. samt för ditt besvär med alltihop. Är tacksam få de adresser på ev. verk du kan få tag uti och äfven på ram- och listfabriker i sinom tid.

Ramar o. hvad till den branschen hör, är det som vi f.n. ha bästa utsikterna med från Köph. och före kriget voro tyska köpmän herrar på den marknaden öfverallt. När de ånyo komma igång torde det vara något att göra i den vägen med dem.

Om en vecka härefter är jag nog på väg till Köph. och torde denna gång komma att stanna längre såvida intet oväntadt händer. Grönning har sålt en del gummiringar de sista 2 månaderna sedan bilarne kommo igång igen och äfven några mastträ från Sverige till danska skeppsvarf, å hvilka avancen är rätt bra.

På vägen ner skall jag hälsa på Betty i Malmö, där jag har arbete för en dag. Af våra tidn. ser jag att många tyska ingeniörer söka sig till Sverige just nu, men här är det rätt stilla nu inom industri och handel och sämre blir det nog, då vi ej kunna konkurrera med utlandet med de höga arbetslöner vi ha. Och dessa grundas på de abnorma lefnadskostnaderna, som ej vilja gå märkbart ner. Hvad sägs om 600 kr. i månaden, minimilön, för en kolbärare vid Värtan? Eller 3 kr. i timmen för en byggnadssnickare och timmerman? Eller 6000 kr. per år får en plåtslagare yngling på 19-20 år o.s.v.?

Jag har idag varit på tyska passbyrån och fått ett frågeformulär för Kerstin. Det låter inte så värst lofvande, fast de ej ansågo det omöjligt att få pass.

Men det bör helst vara för affärer eller någon liknande "nödvändig" angelägenhet. Vi skola nu göra hvad vi kunna och äfven för att söka få licens för lite mat. I Köph. skall jag taga reda på hvad som kan fås där och meddela K. när jag kommer ner. Hon tänkte ju söka få resa omkr. 20 maj, Tack skall du ha för anbudet att betala den ena turen - det var väldigt snällt - men jag kan nog orka med den utgiften. Hon får här bara köpa till Warnemünde, ty på statens resebyrå sälja de bara biljetter till snälltågen och de gå endast till W. f.n. Där får hon således köpa ny biljett för tyska mark och returbiljetten bör också köpas i Hamburg. Det blir billigast, så att hon får således ha mark med sig härifrån för detta ändamål förklara de på järnvägen här.

Om eller när mor kommer vet jag icke. Juli är bästa månaden för henne, men hon vet ej om hon törs, tror jag. Nu får det bli fred först - men vi få väl se! Från min sida möter ej hinder och hushållet här hvilar ju då, ty både Erik o. Ragnar äro väl borta, frkn. Winroth har semester i Juli och jag är nog i Köph. och utgör i alla fall ej hinder. Hon säger att hon gerna ville vara hos sin syster i Karlstad, som hon ej sett på flere år. Vi få väl se lite längre fram.

Här ha vi f.n. godt regn - det behöfs just nu - och temligen svalt - 5-6 grader - hvilket icke behöfs. Likadant är det i Skåne o. Danmark - "hundekallt" skrifver Grönning. Men våren kommer!

Hjärtligaste hälsningar till Dig och ditt vif från oss alla här.

Din tillgifne farbror Olle.