Stockholm 12 Okt. 1919.

Käraste lilla Hetty!

Som du vet är jag inte styf med avs. på namnsdagsgratulationer, men jag önskar dig en högst angenäm namnsdag, och att den måtte följas af många flera, allt bättre och bättre på alla sätt.

Tack för kortet från semesterresan och för ditt sista bref till Köph. Jag hade ingen tid till ledighet, besökte i affärer Jönköping, Motala o. Norrk. på vägen hem och har haft fullt upp med arbete. Det var först revision o. bokföring af allt som passerat på Yost de 4 mån. jag varit borta, återtagandet af mitt arbete här, och så organisering af försäljning i Sverige för Grönning & Co. Det går nog an att få resande och agenter på papperet, förse dem med profver och instruktioner m.m. men att få några som arbeta ter sig ej så lätt. Innan jag reste i Maj hade jag 8 personer anställda inom olika distrikt i vårt land, men resultatet har blifvit så klent, att det nu är att börja på nytt i de flesta distrikt. Och jag vill gerna ha detta klart i år, så att jag kan fortsätta 1920 ensam, om jag utträder ur firman på nyåret, hvarom jag ej ännu ej är ense med mig sjelf.

Så håller jag på att skaffa mig förbindelser i Amerika, fast det med nuvarande postgång går så förskräckligt långsamt. Det gör det till Tyskland också för öfrigt. Så afsändes t.ex. d. 20 Sept. från Stettin ett postpaket färgdynor till mig o. först igår hunno de hit. Fasligt eller hur? À propos Amerika så arbetar jag därpå för vissa varor, som jag länge velat att vår firma skulle sälja - kammar, svamp och sämskskinn, finare borstar m.m. Men Grönning har hela tiden sagt nej. Så fick jag i Aug. genom korrespondens på London en profkollektion af japanska kammar, vackra och billiga. Den sändes till Norge och på ca 2 mån. har vår resande där sålt för nära 40000 kr. Det blir firmans bästa affär i år. Skada bara att de långa afståndet gör att leveranser taga ca 3 mån. så att vi ej få hit dem förr än i Nov-Dec. och in på nästa år. När nu G. såg att detta gick så oväntadt bra, så var han nådig nog att gå med på mitt förslag om japanska hårborstar också och svamp, hvaraf profkollektioner nu gått till Norge.

Hårborstarna komma från samma min Londonförbindelse, svampen från en härvar. grekisk importör, men den blir dyr i andra hand, och jag underhandlar därför med Amerika om direkt import af svamp och sämskskinn samt några andra artiklar. Det är märkvärdigt hvad Amerika kan sälja billigt! T. ex. tvål - jag kan köpa en "Corona Witch Hazel Soap" i kartong, fint parfyrmerad, 100 gram pr styck, från Manhattan Soap Company i New York för kr. 4.70 per dussin här, förtullad. Samma sorts tvål, vikt 70 gram pr styck, kostar här 8 kr. pr dussin, svenskt fabrikat.

Det är dylika, gångbara hvardagsartiklar jag arbetar med, och hvarpå jag hoppas kunna få en god affär uppbygd här. Nu har ju G. en präktig resande i Norge, som jag ogerna släpper, så att om G. vill låta bli riskabla affärer, låta mig sköta affärerna i Sverige och någorlunda rätta sig efter kontrakt och aftal, så torde jag komma att fortsätta samarbetet. Annars nöjer jag mig väl med Sverige.

Det nuvarande kontraktet får då ändras, så att jag kan känna mig trygg för att ej kapitalet riskeras, att driftkostnaderna, som äro för stora, bli begränsade, och att G. får stå risken för de spekulationsaffärer han utan mitt hörande inlåter sig på, och genom hvilka detta års resultat, som annars kunnat bli mycket godt, nu blir litet om ens något rent öfverskott. 10,000 kr. af vinsten slukas nog att reparera dylika affärer, som jag inte alls varit med om eller delaktig i. Han säger visserligen, att han skall ansvara för dem, men det hjälper ju föga, då han ej har något att ansvara med. Bokslutet blir ju det afgörande för mitt handlingssätt för nästa år.

Ja, så mycket om affärerna.

Min hälsa är god, aptiten likaså. Jag badade kallbad precis 1 månad och tog flitig kammargymnastik i Köph - hvarmed jag fortsätter hemma - och reumatismen hålles nere, hittills åtminstone.

Mor är frisk och kry, men har för mycket att göra. Vi äro ju 7 vid bordet alla dar och flere gånger hvar dag, och det är nog så bekymmersamt för en husmor. Allt är ju ännu så dyrt och blir nog så. Socialstyrelsens kostnadsindex visar 257 mot 100 år 1914, men lifsmedelspriserna äro fortfarande 309 mot 100. Skillnaden mellan 257 och 309 ligger i de genom hyreslagen begränsade hyrorna, i hvilka höjningen i regel stannat vid 25%. Vi ha fått 28% påökt från 1800 till 2300 kr men det är ändå billigt. I nya hus, som stå utanför hyreslagen är priset per rum från 800 till 1200 kr. beroende på läge och bekvämligheter. I vårt hus i Gtbg ha hyrorna höjts med ca 25% men allt annat, skatter, onera, underhåll m.m. ha ju också stigit i ännu högre grad, ca 100%, och räntorna äro fortfarande uppe i 5 ½, 6 och 7%. Öfverskott d.v.s. ränta å eget kapital går på 1600 à 2000 kr. beroende på nödiga reparationer. Det är ju dåligt men under tiden stiger huset i värde. Jag har ju gett 120,000 men behöfver ej sälja under 150,000 f.n. och det kommer att gå högre, när hyreslagen afskaffas, då hyrorna nog komma upp i 12-13000 kr. i st. f. nuvarande 10,000 kr.

Kerstin är rätt kry, lite gladare och lugnare, trifs bra på sin nya plats. Frkn Sandahl har (efter 9 års studier af musik!) slutat sjunga o. ge lektioner och är på intendenturen vid flottan. K. är den enda hon sjunger med ibland. På hennes inrådan talade jag med dir. Rangström, för hvilken K. nu sjunger. Han afrådde att tänka på operan - "rösten ej stor nog och figuren för liten" för operan men tillstyrkte operetten. "Konsertsångerska är ingen framtid - kostar för reklam, toiletter m.m. mer än det smakar".

Erik pluggar och sköter sig utmärkt. Han artar sig att bli ett fint exemplar af släktet "homo" - nästan i sitt kön lika fint som du i ditt. Harald har blifvit Norrlänning till lif o. själ, fruktar jag. Han skrifver ej så ofta, men trifs, får visst utmärkt praktik och enl. hvad förvaltaren skref till mig i sommar "sköter sig som en hel karl". - Det är visst bara ekonomien det är skralt med. Vi längta efter honom också. Afstånden äro så stora och resorna så dyra nuförtiden.

Något annat märkvärdigt har jag inte upplefvat, sedan jag sist skref ett långt bref till dig än Lisas fest på Skansen, som du säkert fått beskrifning på af mor eller Kerstin. Jag hade fått uppdraget att hålla festtalet å släktens vägnar - alla bröder voro ju hindrade att närvara - och det föranledde mig att, före det lilla talet för släkten, i bunden form skrifva en liten biografi, som vann bifall, och hvaraf jag sänder dig ett ex., som kanske kan roa dig och Hasse.

Vi ha haft snö redan d. 9 ds och sedan rätt svalt, men klart igen nu.

Det är 4e böndagen idag - mor är i kyrkan, Zuzu o. Erik vid stationen att möta kusin Greta, och jag har användt f.m. att skriva till dig i hopp att detta bref ej kommer för långt efter din namnsdag.

Hjärtligaste hälsningar till Hasse. Lef väl, var frisk, glad och lycklig och först och sist auf Widersehen!

Din tillgifne far.