(Brevpapper:  Oldenburg & Thorelli, Engros-affär
Nederlag för Åtvidabergs Kvarn A.-B. m.m.
Magasin: Brunkebergstorg 9
Kontor: Drottninggatan 40, 1 tr. Rikstel 6879
Stockholmstelefon 9596)

Stockholm den 5 Dec. 1921

Käraste Hetty och Hasse. En god, glad och fridfull Jul!

Detta önskar jag Er av allt mitt hjärta och innesluter i mina julönskningar den lille Torger. Roligt blir det ju att tillbringa första julen i det nya hemmet och jag kan tänka mig, att det stökats betydligt för att hedra högtiden och själva känna den inom och omkring Er. Hur är det med "the accessories"? Har Ni någon skinka, sylta och revbensspjäll? Har Ni lutat själva eller köpt lutfisken färdig? Hur är det nu för tiden - mandel i gröten eller ej? Saffransbrödet blev ju lyckat, hörde vi en tid sedan, men hur har det gått med de 7 sorters småbröd? Har Torger fått en julbock och en pepparkaksgubbe? Är klenäter en i U.S.A. okänd delikatess? Russin, mandel o. nötter frågar jag ej om, ty dem har Ni bättre än vi. Hoppas att Ni får fatt på en julgran och känner det hemvarmt och trevligt och blir i tillfälle att glädja något eller några svenska hjärtan med minnet och återskenet av julen sådan Ni o. de firat dem i gamla Sverige.

Här börjar visst julstöket på allvar i morgon, hör jag. Det är ledsamt att man kan så föga hjälpa till med det husliga arbetet, men tiden räcker inte till och troligen inte heller förståndet, om man skulle försöka.

Då tycks du, Hasse, ha betydligt bättre begrepp och handlag och en förvånande företagsamhet som hantverkare i alla möjliga yrken och praktiskt förstånd och det är väl en anledning till att Du nu är Chief Engineer både på Eck (Fotnot 1) och i det nya hemma.

Just nu sätter Elsa fram te och kaffe, 8.30 e.m., mor plockar fram rosenkaka o. småbröd, Erik håller på med bokföringspensum, Kerstin är ute och madrigalar och Ture Hedberg har just tittat upp för att röka en pipa och prata en stund - ja bilden kännes ju igen - och alla sända vi våra hjärtligaste hälsningar till Er och önska Er ett gott slut på detta år.

Ge pysen en extra kramning för min räkning!

God Jul än en gång från

Tillgivne far och farbror.

Fotnot 1. Svårtolkad förkortning, torde syfta på en USA-avdelning av LM Ericsson. (Utg. anm.)