Stockholm den 14 Dec. 1921.

Käraste lilla Hetty!

Ett gott nytt år önskar jag Dig, Hasse o. Torger! På det du icke skall bli utan en hälsning på nyårets första dag - såvida ej posten strejkar - från föräldrar och syskon skriver jag ett par rader i kväll.

Mor är alldeles förbi av trötthet - julstöket började på skarpen i måndags - Kerstin stenograferade 100 sidor igår i ett kör hela dagen (ingeniörer äro fasligt krävande) och är verkligen mkt blek o. trött, Erik har 3 småtentamina dessa dagar - han är verkligen mkt intresserad och glädjande flitig - så jag tycker jag bör använda en stund till att skicka Er alla tre en hälsning. Harald vänta vi dagligen brev från när han kan komma, hur länge permissionen räcker och biljettpris.

Kommer Du ihåg julkreaturen i pepparkaksväg. Prover av årets tuppar, grisar, ekorrar m.fl. åtos i går kväll o. smakade bra. Resten kommer väl senare och blir nog också bra. Värre är det med julklapparna, varav inte mer än önskelistorna äro färdiga. Jo, naturligtvis handarbeterna, som mor o. Kerstin sysslat med i månader redan, men jag menar allt det som köpas skall och varom Du väl i sinom tid får närmare höra. Det är inte så lätt att komma sig för med att gå ut kl. 6.30 e.m. när man är trött efter hela dagens knog, mätt och just börjat vila lite, fått tofflorna o. hemmarocken på m.m.

Jag tycker det skulle vara roligt att vara i U.S.A. just nu. Världspolitikens centrum tycks ju har flyttat till Washington. Harding ser ut att vara en reel karl och give Gud att han menar allvar och att det inte är diplomatiska finter, som driva sitt spel. Vi behöva fred o. arbetsro, om välstånd åter skall kunna vinnas. Som det var före 1914 få vi gamle ej uppleva, men måtte de tiderna komma tillbaka till våra barn och och barnbarn o. ej dröja för länge.

Det är fasligt dåligt här f.n. Arbetslösa gå i husen, på kontor och gator och tigga överallt, annonserar en affärsman om ett biträde, får han 400 svar, det ena bjudande under det andra. Pengar, kontanta, är det så ont om att en köpman igår annonserade, att han för ett lån på 2 månader å 30,000 kr. mot prima säkerhet erbjöd 8000 kr. i ränta. Snarlika anbud äro ej ovanliga, men betecknande fär tidsläget.

Mor ber hälsa, att hon inte orkar skriva mera än hon gjort före jul, men så kommer det nog så mycket mer sedan. Kerstin får väl också lite lugnare då och bröderna ferier, så då blir det väl något försenade nyårsbrev. Jag däremot får bokslutsarbeten, kontokuranter, revision, ev. besök av Grönning, eftersom jag inte kan resa till Köph. m.m. så mitt nästa brev dröjer nog länge.

Jag slutar nu med en förnyad önskan och förhoppning om hälsa, frid o. trefnad inomhus, ej för mycket arbete och bekymmer utomhus och sonens tillväxt och förkovran syn- och hörbarligen under det nya året.

Ser Du till Ingegerd, så hälsa henne från oss!

”Health, comfort and Heaven when you die" says the Irishman.

Din tillgivne far.