Stockholm den 21 Jan. 1922.

Käre Hasse!

I sitt dagsbrev "Hetty takes it for granted" att hon och du och Eder son skola fira nästa 20 Jan. med oss här. Denna lyckliga tanke tillika med div. yttranden Kerstin fällt om Edra planer och önskningar föranleda mig att nämna att vi rätt ofta se annonser i Sv. Dagbladet om befattningar som vi här tycka skulle passa dig och komma oss att ropa "den skulle Hasse söka".

Visserligen finnas nog ännu flera smärre annonser av ingeniörer, som söka plats och oftast f.n. tyvärr förgäves, men de ha väl i allmänhet inga tjänsteår utifrån att åberopa m.m. De där annonserna ha kommit oss att fundera på, om det icke vore välbetänkt att vi hade en avskrift av dina betyg m.m. här så att vi kunde kasta in en anmälan om ev. underhandlingar, då något passande erbjuder sig. De här annonserna bli ju ej synliga i U.S. förr än ca 3 veckor efter publicering o. då är det ju för sent. Vi kunde ju taga Wille till rådgivare, så att vi ej besvärade dig eller andra med korrespondenser åt olämpliga håll.

Eller kanske du inte ämnar söka plats utan starta för egen del? Jag tycker mig ha hört någon gång att du skulle vilja ha egen affärsverksamhet. Jag antar att Amerikanarne börja bli möra betr. exportpriser och villkor och vår krona har nu ett par mån. stått omkring 4 kr., så att möjligheter öppna sig för affärer, om man har något fint att bjuda på o. det brukar ofta finnas i U.S.A. Och här i landet äro folk vana att betala för amer. specialartiklar. Så t.ex. säljes här en kaffekvarn för el. drift, som i U.S. kostar $46 för kr. 750. En bil-distansmätare, som därute kostar $15, såldes här av Gustav Rings A.B. för Kr. 450 o.s.v. Samma bolag hade vågar och en tygmätare för manufakturaffärer, en kassakontrollapparat "American" m.m. som nog såldes med en avance av 2 à 300 %. Det gick dock sönder men det var ju ej så underligt då kapitalet var 200,000 kr. men administrationen gick till 120,000 pr år med en hyra av 36,000 kr. för kontor o. utställning på Sveavägen.

Nåja, vad jag ville säga var, att om du får tag i något, som passar dig o. svensk marknad o. om du ämnar slå dig på egen affärsverksamhet, så kan kanske något göras även i vårt lilla land. Står åter din håg till en ställning inom storindustrien här, så har du ju goda förutsättningar, men där kan jag tyvärr inte vara till annan nytta än den i början av brevet antydda.

Någon ljusning kan ju sägas ha inträtt här, d.v.s. större tillförsikt till framtiden. Aktier ha nog stigit 10, 15 à 20 % de sista 2 mån. isynnerhet industripapper. -

Erik ligger i influensa, blev sjuk igår, så han kunde ej vara med om festen (Fotnot 1), är dock bättre idag, Harald har legat någon vecka men skrevs ut i torsdags, mor sköter om gårdagens blomsterskörd, Kerstin vilar sig o. Wille lägger patience allt under det jag slutar med att sända de hjärtligaste hälsningar till Dig, Hetty o. pysen.

Din tillgivne farbror

Fotnot 1: Mors 60-årsdag (utg:s anm)