Djursholms-Danderyd den 23 April 1924.

Kära lilla Hetty!

Tack först för ditt brevkort från Rotterdam och sedan för brevet från dig till oss alla via Kerstin, vilket jag fick igår, då jag kom hem från Mörby. Efter några vackra dar i medio av april kom d. 15 ds en kall ösregnsdag, särdeles gynnsam för ryggskott, som också mycket riktigt infann sig. Det har behandlats med värmeskåp och massage, är ngt bättre, men vill ej släppa taget. Det är också mindre underligt, då vi ha ett förskräckligt väder. Påskdagen gick an och i hopp om en vacker annandag hade jag gjort upp med Maja att fara till Solna, men vaknade vid regn, som på f.m. övergick till snö, vilken sedan föll hela dagen o. natten samt fortsatte hela gårdagen. Nu har det slutat, men snön ligger fotsdjup på tomt o. vägar, och granarne stå fulla av snö som i Dec/Jan. Vi äro visst på väg till en ny isperiod!

Emellertid var jag på lasarettet igår och massösen, som hade sett, när jag Påskafton gick över parken med bägge käpparne under armen, var både stolt och glad över resultatet, som hon förklarar "underbart". Jag går ju också ledigt nog på slät mark, men blir fort trött; muskeln är ännu slapp o. svag. Det tar nog nu längre tid att få axlarna bra, ty den reumatiska stelheten där är 5 à 10 år gammal, säger hon, och behandlingen är mkt plågsam, men det går ju framåt, fast sakta.

För övrigt intet nytt härifrån. Syskonen o. Wille voro ute här söndagen före Påsk, men reste snart efter middagen o. voro bjudna på annat håll under helgen. - Gerda Thunell, som visst varit några månader på någon anstalt i Upsala, telefonerade i torsdags, att hon var hos en farbror i Sthm över Påsken och gerna ville träffa mig. Vädret hindrade mig att fara till stan, och jag ville ej gerna ha henne hitut - det är ej roligt att vara mellanhand i familjetvister, och jag slapp undan tack vare ovädret. Kort efter ditt besök hos Betty fick jag ett långt brev från henne. Hon hade förlagt min adress. Hon prisade dig i höga toner som vanligt o. talade bl.a. om, att Palle var illa däran under vistelsen där. Det var roligt, att du fick tid att besöka Erik och hans fru samt även att hälsa på Svens fru. De ha det fint och elegant. Den 6 April reste firman Bohlin & Co med nattåget till Malmö, dit bilen skickats pr järnväg för att slippa de svåra vägarne härhemma, och ca en vecka senare sände G. mig ett brevkort från Amsterdam, där sällskapet stannade ett par dar för att senare fortsätta in i Belgien. Muntrande! "Holland ett mycket trevligt o. vackert land att resa i", säger hon. Det var då väl, att hon inte hade din adress - annars hade du nog fått besök. Jag kommer nog att säga ett allvarsord till herrskapet vid deras återkomst.

Annars ingenting nytt från min horisont. Tisdag o. Fredag till Mörby o. staden, om jag har något där att uträtta, lite korrespondens med Grönning o. hans jurist, med Göteborg etc. Sv. Dagbl. och lite lektyr. Vi ha Bridgeaftnar med en arkitekt Wrange o. fru, en tjänsteman hos Tobaksmonopolet Hegart o. fru och en fröken Hultman, samtliga villaägare härute o. vänner till Imminks. Vi gå till varandra så där varannan vecka på en kopp te eller kaffe o. någon gång ett glas punsch, allt enkelt och gemytligt. Men i den mån benet blir bättre längtar jag efter något att göra, att röra på mig, se folk och isynnerhet att ha ett eget hem.

Harald beräknar att en kurs i Härnösand skulle för 3 ½ månad gå till ca 1200 kr., och som rektorn på Skogis ej ansåg det vara någon högre merit än en vanlig praktik, och jag f.n. ej har råd till så stor extra utgift, beslöto vi, att han skulle antaga ing. Helsings anbud om lantmäteriarbete i sommar, sedan plugga vidare, genomgå bokförings-maskinskrivnings kurs på hösten, söka in på Skogis igen i Dec. och om det ej heller lyckas då ev. gå igenom Härnösand o. söka plats nästa vår. Det torde vara det klokaste.

Det var roligt att Ni nu fått fast bostad till 1 Okt. för ett hyggligt pris, så pass bekvämt för Er alla tre och på ett så fint ställe som Scheveningen. Hoppas Ni få tid att njuta av de härliga baden där såväl som av luften o. sanden, som Palle väl kommer att särskilt goutera. Hans aptit tycks vara utmärkt och luftombytet tycks göra honom bara gott, och hoppas jag att det blir så för dig och Hasse också; båda kunde Ni gerna lägga lite på hullet - hälsosamt och klädsamt.

Av ditt brev ser jag, att du tror att Kerstin skall komma att trivas i Scheveningen, och därom lär väl inte tvivel råda, då hon har Er tre därnere. Jag har inte haft tillfälle att tala med henne om saken och vet ej, när hon får sin semester. Bäst vore väl Juli, kan jag tro.

Inte heller kan jag ännu beräkna, när jag ev. skulle kunna resa. Det beror mycket på likvidationen i Kpnhmn. Denna åter beror på, när leveranserna av sten bli klara i Holland. Hela vintern har det huggits med fart i Karlskrona, men ishinder ha omöjliggjort alla skeppningar, och som alla skulder skola betalas med pengar från Holland försenas det hela, om nu stadsmyndigheterna i Haag, Amsterdam o. Rotterdam äro så hyggliga, att de mottaga o. utan prut betala varor, som skulle ha varit levererade ½ år sedan. Grönnings hopp att allt skulle vara klart i Maj-Juni torde ej gå i fullbordan. Skulle det draga ut i Aug-Sept. så vore det ju bättre, att jag toge Kphmn på hemvägen. I alla fall vore jag dig tacksam, om du ville höra efter villkoren på ett hyggligt, moderat pensionat. Vad ha Ni betalt på Pension Francken eller Hasse tidigare i Rotterdam? Från 1 Maj kan man få köpa direkt biljett Sthm - Holland, har jag sett i tidn. och i Tyskland lär man väl få resa 2a klass samt i Holland?

Det var en bedrövlig syn du fick uppleva hos dina tyska vänner - synd om dem och om det arma, tyska folket i allmänhet!

Nu får jag sluta med de hjärtligaste hälsningar till Dig, Hasse och Palle, Måtte Ni alla trivas, vara friska, glada och lyckliga önskar

Din tillgivne far.

P.S. d. 24/4.

Inte slapp jag ifrån Gerda Thunell - hon har varit här med sin farbror i flere timmar idag. Familjetvister - nervositet - uppträden - försök att få henne inspärrad på Konradsberg - förmyndarskap m.m. Nu skulle jag o. farbrodern söka hjälpa till rätta - för långt att i brev relatera.

P.S. nr 2.

Gerda hade knappt gått förrän Gullan Karlsson ringde. att det varit utmätningsmän igår för ett belopp av 1200 kr., och de skulle återkomma imorgon. Hon har telegraferat Amsterdam o. Paris om förhållningsorder, men utan svar. Både E. o. G. ha skrivit på reversen, men reste ändå utan vidare. Äro de kloka? Gullans mening var väl, att jag skulle betala - men det gör jag inte. Efter 30 dagar bortföras möblerna, så att de ej ha något hem, då de komma åter.

P.S. nr 3.

Kerstin har telefonerat idag, att hon kommer ut en e.m. nästa vecka, och då få vi väl tala om semester o. resa. Hon hälsar o. skriver så fort hon får tid - fasligt mkt att göra. Genom besöket (Gerdas) blir mitt brev en dag försenat. Au revoir! Far.