Djursholms-Danderyd 18/5-24.

Käraste lilla Hetty!

Tack för ditt brev av 6 ds; när jag fick det hade jag flere dar gått och undrat vad det var jag skulle göra d. 7 Maj utan att kunna minnas, att det var din födelsedag förrän ditt brev kom. Förlåt mig det, kära barn! Du vet nog, att jag önskar dig all lycka, men det är förargligt att börja bli glömsk.

Jag har fått läsa dina o. Hasses brev och gläder mig åt att Ni alla trivas o. ha det bra. Roligt var att igår av K. få ditt sista brev o. se hur festligt Ni firade födelsedagen och vad Hasse haft för besök och lite om hans arbete.

Den 8 Maj fick jag träffa dr. Gjerte efter hans hemkomst. Han mätte benen på flera ställen för att konstatera, att det högra hade samma mått som det andra, böjde o. vred dem i alla riktningar, tog kraftprov o. fann att båda benen voro lika starka. Han var synnerligen belåten, sade att jag kommer att gå utan käpp, så snart muskeln återfår normal styrka, slipper halta därefter. Nu skall jag hålla på med gymnastik enl. hans recept, gå så mycket jag orkar, arbeta i trädgården för att magra. Han vill att benet skall ha ca 10 kg mindre att bära, o. jag bör ej äta mer än 2 mål om dagen - ingen grötfrukost m.m. Det befanns också att jag vägde 80 kg netto, och det var 5 mera än när vi voro på Brattfors, då jag annars vägt som mest.

Jag blir väl nu här i Juni o. tar min behandling så länge, ty man behöver hjälp och apparater till en del av rörelserna.

I övrigt är jag frisk, fast rätt så nedstämd. Det tycks gå på tok med Grönnings affärer. Karlskrona Granit har hela beställningen för Holland nästan färdig men vill nu, fast Bol. fått förskott till arbetslöner ända sen Nov. 1923 av Grönning o. Rinse i Overdeen, den holländske medagenten, icke leverera, om han ej får det avtalade priset kr. 5.50 pr kvm höjt med 1 kr. per kvm. Som provisionen är 5%, så bleve det en förlust på ca 75 öre pr kvm, och det gäller 41.500 kvm. Det kan ju icke beviljas - men han har stenen och har väl fått av G. & R ca 70,000 sv. kr. i förskott samt sitter sålunda med trumf. Allt beror nu på kontraktens eller slutsedlarnas lydelse, bestämmelser om force majeure vis à vis strejk o. ishinder m.m. både vad gäller tvång å bol. att leverera varan och Haag, Amster- o. Rotterdam att mottaga stenen utan skadestånd för ½ års försening. Allt detta har jag först nu fått veta o. begärde genast få kontrakt etc. hitsända för granskning.

Jag är rädd att ej blott hela kommanditkapitalet utan även det nya lånet å d. kr. 10,000 går förlorat. En del därav har för övrigt, tvärt emot avtalet, användts till Gs leve- & kontorskostn. för advokaten etc ehuru det bara skulle få användas till bet. av mest trängande skulder. Leveranserna skulle vara avslutade till 1 Juli, varefter jag skulle komma till K. för likvidationens avslutning.

Jag avrådde o. varnade flere gngr för detta nya lån, men förgäves - gossarne ville lämna det. Vet du, jag tycker att både du o. Kerstin äro väl liknöjda betr. de där aktierna och deras användande - de bli ju skingrade, kapitalet delvis borta, räntorna å lånen får jag betala, sålänge ej gossarne kunna försörja sig, och ändamålet med mitt arbete o. sparande för att genom dessa aktier bereda dig o. Kerstin en liten hemgift, som skulle lämna Er några hundra, kanske ca 1000 kr. pr år i räntor till klädpengar eller ett sparat kapital till Edra barn, blir förfelat. - Jag ångrar nu, att jag släppte de där 138 akt. ur min vård; de hade varit säkrare där; nu vet jag inte ens hur många, som finnas kvar eller hur de skötas eller vartill de användas. - Naturligtvis skall jag hålla efter Grönning, men där är ju föga att hoppas, han har inte spår tillgångar, ingen livförsäkring, ingen borgen kan han få och torde ej numera kunna få hjälp av släkt el. vänner, som han redan utnyttjat.

Sedan är det Esse, som bekymrar mig. Under det han nu varit ute på sin lusttur, har han sökts i konkurs har Wille sett i Justitia. Därigenom torde visserligen utmätningen bli hävd, men ställningen blir ej bättre för det. Jag har skrivit ett par allvarliga brev till honom till Rom o. Luzern, där de torde vara nu. Gertrud har, ovanligt nog, flitigt uppvaktat mig med vykort o. "hjärtliga hälsningar från oss allesamman" senast från Milano d. 13 ds. Något ligger gvetvis bakom - det får jag väl höra när de komma hem. Ekonomisk hjälp varken vill eller kan jag lämna dem mera.

Så ha vi ju gossarne, som äro både flitiga och snälla, och som jag ju gerna hjälper, så långt jag förmår och egentligen hittills därutöver, sedan inkomsterna från Kphn förbytts i utgifter för räntor å de lånta pengarne, men det kan ju ej hjälpas - är ej deras fel. Harald tar ännu lektioner i Matematik men skulle, sedan han tenterat, få arbete hos lantmätare Helsing på sommaren, då han väl får matpengar några månader. Erik rycker in d. 16 Juni, skall exercera i Sthm 3 mån o. i Sollefteå 1 mån; blir så ledig ca 3 mån. för att därefter på intendenturen fullgöra resten av sina 300 dagar, så att han väl först nästa höst kan söka plats. Hälsa Hasse o. tacka honom för att Erik får låna uniformspersedlar att vara snygg med - det var en god hjälp.

Kerstins semester blir d. 19/7 - och jag har lovat K. att bjuda henne på resan till dig, om hon kan få tjenstledighet lite längre, så att det lönar sig. Hon har ännu icke bestämt sig, men jag hoppas hon kan ordna det så.

Jag ville också gerna komma. Först i Juli reser jag till Göteborg for att se till nödiga reparationer. Därpå till Kphmn, och det beror ju helt på affärsläget där, hur länge jag måste stanna därnere. Sedan ville jag gerna - helst i Ks sällskap - fortsätta till Holland till dig, Hasse och Palle, så att han ej helt glömmer morfar. Immink säger, att det är så fullt i Scheveningen under säsongen att det är odrägligt, och det vore kanske klokast, att jag hyrde ett rum privat i Rotterdam, om jag skall se något mer av Holland och fick mina måltider där jag drog fram, helst om jag skall banta, men det är ju god tid därmed, tills jag ser om och när jag kan få komma. I varje fall är det gott att veta, att jag får råd och hjälp av dig och Hasse.

Nog ville jag gerna resa till London, då jag är så nära. Där kunde jag nog få bo hos Mr. Thomas, där Erik bodde. Jag har skickat en ung Cassel, brorson till professorn o. korrespondent till Nya Dagl. Alleh. m.fl. tidningar i landsorten dit, o. han är storbelåten samt betalar £2 & 12 sh. i veckan för full kost. Det vore ju ej så dyrbart. Kanhända jag där eller i Holland kunde hitta på ngt att arbeta med här. Jag skulle gerna vilja ha något att göra snart och hjälpa upp förlusterna med, om det kunde lyckas.

Annars just ingenting nytt, och du kan väl vara trött på mina jeremiader också. Det är så roligt höra lite om Palles utveckling m.m. och hur Ni ha det alla tre. Mitt värdfolk - alltid snälla och intresserade - hälsa dig hjärtligen. Sista veckan ha vi haft lite varmt och regn, så att snön gått bort och gräset spirar, men ännu inga löv på träden.

Mina varmaste hälsningar till Dig, Hasse o. Palle. Au revoir!

Din tillgivne far.