Djursholms-Danderyd d. 4 Sept. 1924.

Kära lilla Hetty!

I mitt sista brev lovade jag visst att skriva denna vecka, hur det nya företaget artar sig. Vi hade premiär d. 30 Aug. på Pallas med en rolig farsrevy av "J. de On" och på Södermalm med en ren revy av Dir. Källman o. Komponisten Max Reland, båda väl uppsatta och grant utstyrda. Trots att Ranft hade premiärer på Svenska, Oscars o. Vasa samtidigt, så fingo vi nära fulla hus på båda ställena - fattades endast ca 15-20 på vardera - och båda pjäserna gjorde lycka och ha recenserats fint i de tidn. som recensera småteatrarne, d.v.s. alla utom Sv. Dagbl. och Dag. Nyh. som äro för dyra att köpa, d.v.s. att vi inte ha råd att annonsera så dyrbart och stort som de kräva för att skriva om våra pjäser eller nämna oss i teaterlistan.

På söndagen var det mindre, isynnerhet på första föreställningen kl. 7 - vi ha ju ett exempellöst fint väder, varmt i Sept. som vid Midsommar, vilket lockar folk ut - men vi togo på båda teatrarne in 30-31 Aug ca 3300 kr. Vi hade räknat med kr. 2800 så vi voro riktigt nöjda med den goda starten. Måndag-Fredag äro mycket sämre - en föreställning 8.15-10.15 - med en genomsnittsinkomst å båda tillsamman av ca 500 kr. åtminstone ännu. Det blir bättre från Okt. och under vintern, visar statistiken.

Men arbetet för både Källman o. mig är betydligt. I mitt kontrakt står kontorstid 12-1. Jag reser härifrån 10, tar linje 6 till Folkungagatan, dit jag anländer 11.15 och har hittills inte hunnit resa ut förrän kl. 14-15 eller tidigast(?) 3.25. De 3 à 4 dar jag har kvällstjänstgöring stannar jag på kontoret till 6 à 7 och reser hem med 11-tåget, och då jag blir kvar över en sista föreställning, hinner jag ej förrän 12-tåget, så nog är det skäligen krävande.

Men arbetet är intressant o. jag trivs med det. Sämst är det med måltiderna. Lunchen kl. 1 - som var mitt bästa mål här - går jag miste om helt o. hållet. Middagen de dar jag stannar i sta´n - det tar neml. för mycken tid och blir för dyrt, när man ej har årsbiljett, att resa in o. ut 2 gngr samma dag - blir ofta si och så, men priset här är detsamma.

Jag har sökt efter både inackordering och rum på Söder såväl genom flere byråer som i annonser, men förgäves. Jag har heller ej haft tid att egna åt saken, så att jag måste bestämma mig för att stanna här i Sept. på försök. Går det för sig, kan jag ju köpa årsbiljett, men den går på ca 240 kr. så att om jag gör detta, får jag ju bli kvar här. Det skulle jag också göra, om jag ej fruktade de sena hemresorna i mörkret på vintern. De bli ju obehagliga, o. jag ser inte så bra nu, då det blir mörkt, regn och halka, som kunde skada mitt ben, vilket f.n. är oväntat bra och tål vid strapatserna bättre än jag väntat. Jag får väl försöka annonsera själv efter inackordering i sta´n lite längre fram.

Emellertid är jag glad åt jobbet tillsvidare, då det blir lättare hjälpa gossarne, tills de kunna försörja sig själva. Dessutom behöver Kerstin lite hjälp till sin bosättning, om hon o. Wille skola gifta sig till våren, som de önska. Vi ha talat lite om hennes planer för det ändamålet, ev. en resa ut till dig o. sedan en hushållskurs, vilket allt kräver slantar.

Nu har du väl fått Alice o. Märta Palm ut till dig till hjälp o. fröjd för Palle, dig själv o. Hasse. Hälsa dem så mycket från mig!

Ingenting har avhörts från vare sig Grönning eller likvidatorn, fast jag i Aug. skrivit 2 gånger. Jag får nog skaffa mig en egen kontrollant därnere själv så småningom.

Här ha vi den härligaste sommar ännu. Hoppas snart få höra av dig o. fotona av Palle. De hjärtligaste hälsningar till honom, Hasse och Dig själv, mitt kära barn.

Din tillgivne far.