Götgatan 105 III Stockholm.

Söndag kväll d. 25 jan. -25.

Käraste lilla Hetty!

Tusen tack för ditt kärkomna brev, skrivet på själva sjuksängen och strax innan du får återvända till ditt säkert efterlängtade hem, där Hasse, Palle o. Kerstin vänta dig. Vad jag gerna ville vara där för att också välkomna dig och din lilla flicka!

Erik har nyss lämnat mig för att kl. 7 börja sin nattvakthållning. Både idag och förra söndagen har han ätit frukostmiddag här - vi ha neml. sådan kl. 2.30 på söndagar och se´n ha vi arbetat en stund på bokslutet, som han hjälper mig med lite, när han har tid. Harald är sedan en vecka hos Hugo och hjälper honom med ett kortsystem till slutet av denna vecka, då han 2 Febr. skall börja. Erik har läst ditt brev och tackar för en tia till sin födelsedag samt hälsar, att han skall skriva snart. På kvällen hade jag tänkt besöka Maja, som jag ej sett se´n 1 Maj ifjol, men stannar hemma och skriver till dig i stället.

På tal om matordningen här, så är den inte riktigt bra. Hos Imminks var det för mycket mat - åtminstone så länge jag var hemma hela dagen och åt lunch kl. 1. Här återigen är det något knappt. Frukost kl. 10 med gröt, ägg, kaffe och smörgås, middag kl. 6 med kaffe på maten. Jag blir ju mätt men saknar mitt the kl. 4, då jag vanligen kom hem och jag behöver ju magra sa´ dr Gjertz. 10.30 går jag till kontoret och stannar till 4-5, vilar ögonen en stund före middag och är sedan 2 à 3 aftnar på en av teatrarne, då jag kommer hem 10 à 11 och går till sängs.

Det är egentligen en ganska krävande befattning, den här, isynnerhet sedan dir. Källman börjat be mig ur språklig synpunkt granska erbjudna pjäser, vilket också är av nöden. Det var väl att jag kom mig för att flytta in; jag vinner ett par arbetstimmar pr dag, och det har behövts åtminstone i Jan. med sitt bokslut, statistik m.m. som är nödvändigt att ha i denna affär. Men söndagarne är jag inte riktigt belåten med! Kaffe på sängen eller rummet kl. 10.30 a 11 f.m. frukostmiddag 2.30 med kaffe och sen ingenting före måndagens frukost. Det är lite magert men bereder fru F. en välbehövlig vila, ty hon är ensam och får arbeta strängt, så den är henne väl unnad.

Teatrarne gå så där temligen i Jan. Nyårsrevyer ges på 7 teatrar här, en på Folkets hus, som är bättre än våra, vartill kommer att den rymmer 700 mot Pallas 383, ligger så nära oss och har ca 25% billigare priser. De andra äro sämre än våra, men ha i alla fall sin publik. Det hela gör att vi nog få 5 à 6000 kr. mindre i Jan. än vi räknat med. I alla fall har jag 31/12 1924 ett överskott av ca 16,000 kr. i bank och förskotterad hyra för Aprilkvartalet och hoppas att till 5 Maj ha ökat detta till ca 30,000:- då vi kunna utdela 10% - d.v.s. 5000 kr. för halvåret 1924 - allt förutsatt att vi inte totalt misslyckas i Febr. o. Mars. Vi börja repetera 2 nya pjäser denna o. nästa vecka och äro vid gott mod. Det förargar mig dock att vi kostat ovanligt mycket på de här Nyårsrevyerna, som ju skola vara särskilt granna.

Tack för beskrivningen på din lilla dotter - den låter lovande. Ja, nog är jag nöjd med och glad över mina båda flickor och jag kan sannerligen icke önska den nykomna fröken Thorelli bättre än att hon måtte komma att till sin inre och yttre människa likna sin mamma och sin moster. Vad mor skulle ha varit glad att uppleva denna tilldragelse, men ännu hårdare var det att hon ej fick uppleva din hemkomst eller se Palle - det var en oresonlig ödets nyck.

Det var intressant att höra litet om Hasses tjänsteplikter under de närmaste månaderna - kanske åren. Att få vara med om planerandet, byggandet och startandet av en verkligt stor statsanläggning blir väl både intressant, lärorikt och för hans karriär betryggande, fast jag ur klimatisk synpunkt hellre unnat Er att bo i Spanien en tid.

Hur går det med villan i Norrviken, om Ni blir borta så länge? Jag har ännu ej haft tid besöka Hedbergs; jag är vanligen så trött på kvällarne, att jag inte orkar gå ut mer än å tjänstens vägnar - men det skall nog bli snart; jag värderar dem lika högt som förr.

Din o. Hasses fina julklapp använder jag ibland men ej regelbundet ännu; jag för en kassakladd med anilinpenna, som sitter bättre i, men jag har hört att man kan få anilinestift o. när jag fått sådana blir den nog oumbärlig - tusen tack för gåvan!

Nu svider det i ögonen och jag skriver några rader till K. varför jag slutar med de hjärtligaste hälsningar till Dig o. Hasse och de varmaste lyckönskningar samt stora famnen till Palle och hans lilla syster.

Din tillgivne far.