Götgatan 105, Stockholm d. 29-30 Maj 1925.

Käraste lilla Hetty!

En angenäm Pingst hoppas jag du och de dina haft, då detta brev når fram och tackar samtidigt för ditt av d. 12 ds. som emellertid ej hann hit förr än d. 20, men i god tid för den medföljande fullmakten. Du är nog nyfiken på hur stämman d. 27/5 avlöpte, varfor jag använder första lediga afton att skriva till dig. - Den förre kamrern, Walljaeger, har länge kastat längtande blickar på direktörsposten i bolaget och ägde i likhet med Källman 300 aktier, således tillsammans 600 mot 400. Under året har han sålt ca 100 st. i byte mot en 6 rums villa på Lidingön, där han uthyr 3 r. o. kök och själv bor hyresfritt samt 4 inteckningar o. 1 bil, tillsamman värda 6000 kr., vilket ju var en god affär.

Sista månaden har han skarpt intrigerat för att få Källman och den man, som köpt hans aktier, en dir. Dahlgren i Hässelby, att stödja hans kandidatur. Emellertid var jag försiktig nog att före mitt inträde i bolaget genom en skriftlig överenskommelse binda Källman vid ett samarbete med mig. Herr Dahlgren var också nog hederlig att söka mig i min bostad o. omtala intrigerna samt få tillförlitliga upplysningar om ställningen inom bolaget. En styrelseledamot, rektor Sundell, hade ej förmått lösa sina aktier o. var ej valbar, så att W. hoppades att åtminstone få hans plats. Jag önskade, för att trygga en utdelning nästa år, sänka lönerna, vilket Källman ej ville vara med om, och ställningen var lite´ osäker ett par-tre veckor, vilket förorsakade mig stora bekymmer, enär jag behöver inkomsten åtminstone ett år till för Haralds skull huvudsakligen. Slutet blev att K. och jag enades om lönerna, han lämnade fullmakt för Wille att rösta för 100 av sina aktier, (man får numera ej rösta för mer än 1/5 av å stämma närvarande aktier) således här 200, Erik röstade för 200, jag för 100, alltså majoritet. Dahgren förenade sig med mig o. K. samt blev styrelseledamot tillika med oss. Wille valdes till suppleant och val skedde med acklamation.

Det har varit mycket arbete före o. för stämman, vilket tillika med oron och spänningen orsakat dålig sömn, så att jag f.n. är ganska slak och trött - en för mig temligen ny känsla. - Efterarbetena kräva någon vecka, men d. 10 ds, efter bröllopet, hoppas jag få komma ut till Imminks 3 veckor och vila lite. Riktigt blir det ej, ty K. reste igår till Kphmn för att köpa nya pjäser eller uppslag, kupletter o. musik till dylika; 1 Juli ha vi hyror och kvartalsaffärer, som det är min skyldighet att sköta om, så att jag först därefter kan lämna Sthlm eller dess grannskap för en tids riktig vila. 1 Aug. få vi börja daglig tjänstgöring på allvar i o. för förberedelser.

Tusen tack för din och Hasses vanliga bjudning att gästa Er en tid. Strax efter Juli-arbetet måste jag resa till Kphmn. Från Grönning och om affärerna där o. i Holland har jag ej hört ett ord på 2 månader, och jag är tvungen fara dit för att få någon reda och ordning i det hela. Vad tid det kan taga vet jag ju icke förr än då, om intet händer i Juni. Du får således icke för min skull underlåta att ordna med eller för Martha, om du kan få henne till gäst, vilket hon säkert gärna önskar. Skall tala med henne därom 6 Juni, men Kerstin säger att hon nog icke kan resa ensam. Ett allvarligt hinder för mig är dock resekostnaden, d.v.s. nu då utgifterna äro många och stora - annars skulle jag inte tveka alls utan försöka flyga Malmö-Amsterdam, som ej ställer sig så mycket dyrare än järnvägen.

Mer bestämt kan jag ej skriva förr än Källman återkommit, bröllopet är över och Harald är ekiperad för sommararbetena, som visst pågå från 10 Juni till 1 Sept. varefter han får en månad fri tills föreläsningarne börja 1 Okt. Om han i likhet med Erik skall tillbringa fritiden hos fästmön i Norrland så krävs pengar till resorna etc., en utgift som väl kompenseras genom att de slippa betala maten här under tiden de äro gäster där. Men jag får ju lov att hjälpa dem båda och själv avstå från kostbara nöjen.

Din beskrivning av de väntande härligheterna i Straatweg 4 äro sannerligen så lockande, att jag önskar jag verkligen kunde trolla fram den nödvändiga kovan! Tacka Hasse för hans välkommen och krama om ungarna för min del! Vi få se hur det artar sig, när jag betalat bröllopet m.m. fått min löpande räkning per 30/6 ordnad, betalt räntan å Grönnings skuld (det blir 4e gången ca kr. 982.75) och ordnat för gossarnes sommar, betalt deras hyra på Uplandsgatan m.m. Jag har första gången på många år måst låna privat o. fått 1000 kr. av Wille, som jag får betala månatligen ur min lön i den mån jag orkar.

Vad som egentligen mest bekymrar mig i fråga om pengarne, som gå åt nu, är tanken att du blir lidande på det tillsvidare. Jämfört med vad Erik har kostat och Harald kommer att kosta ännu 1 ½ år samt utgifterna för Kerstin sista halvåret och mitt bidrag till hennes bosättning är mitt bidrag till ditt Bergedorfhem alltför ringa och gick ju förlorat i kursfallet. Min känsla som far och som rättvis människa är upprörd, ehuru varken du eller Hasse ha med ett ord antytt något missnöje med hittillsvarande fördelning av vad jag kunnat avvara. Tack för det! När familjen återvänder o. på allvar sätter bo på Norrviken, så vill jag gerna vara med i den mån jag kan och bidraga med vad vi då komma överens om.

À propos anordningar hos L.M. så talade Welinder, som ett par veckor sen besökte sin skolkamrat o. vän, Dir. Johansson om, att denne då visat honom ett kontrakt med Telegrafverket om autom. anläggn. för 4 millioner kr. Månne inte Hasse då kan vänta arbete härhemma? Enl. tidn. sista dagarne skall det ju bli en liten omorganisation i L.M. vid stämman d. 4 Juni, Dir. Winkrans bli ensam verkst. dir. samt de andra dir. i styrelsen ersättas av nya finansmän m.m. Dir. Johanssons inflytande blir väl då mindre, men det förefaller mig som om det behövs mera fart i företagets ledning, så det blir kanske bara bättre.

Pastor Primarius, Dr. Widner, skall viga barnen; matsedeln skall granskas ikväll; moster har uppsatt 2 förslag. Anordningarne äro för min sparsamma läggning något dyrbara, men det får ju ordnas som de vilja ha det denna dag.

Maja kommer inte, har ej råd skaffa sig ny klänning; dessutom ligger Elna på Sabbatsberg, och Dr. Hybinett har nu rent ut sagt, att magen är så full av tuberkler, att hon ej kan opereras. Hon skall ha ljusbad och strålar. David o. Stina skola resa på koloni och hinna ej vara med på bröllopet, men Bertha o. Ture komma i stället. Greta, som i Pingst förlovar sig med en Ing. Vickholm hos Siemens, är med fästman bjuden i st. f. Axel och Mina. Farbror Sven och Martha komma; han hade, innan korten utsändes, vid en förlovningsmiddag med Kerstin i närvaro av morfar uttryckt sin önskan att få vara med, och det gläder mig. K. var igår på hans födelsedagsmiddag. Kapten Dahlerus, löjtnant Gete, Harald o. Erik bli kyrkomarskalkar, och det blir ju fint och trevligt. Hugo kommer, Maggie har ej råd, men Lars Henrik och Margit ha bjudits, så nu har du nog listan fulltalig. Esse o. G. kan tyvärr inte bjudas, jag menar tyvärr för deras egen skull, bland så hyggligt folk i övrigt.

Immink bistod igår med att välja ett gott piano hos Löfbergs i mörk mahogni. Ett piano vore kanske en bra bidrag till ditt hem, när du blir mera bofast? Före förpackning av lysningspresenterna satte jag upp en förteckning därpå, som K. nog skriver av åt dig, när hon kommer i ro. Edra voro bland de mest dyrbara och praktiska. Det var vådligt snällt och frikostigt.

Harald har kommit från Dalarne idag o. är nu med K. på Enskede o. hjälper att ordna (detta är d. 30/5) och kl. 1 kommer pianot ut. Annandagen skola alla ut o. diska servis, glas m.m. Elin o. Karin äro då här, så det blir idel ungdom o. kärlek. Jag är bjuden till Imminks o. gör då förmodligen upp att stanna där från d. 10/6, tills jag i början av Juli reser till Gtbg o. Kphmn.

Efter bröllopet skriver jag igen till dig o. talar om litet av varje ang. oss. Dag. Nyh. för idag har en redogörelse ang. L.M. som är intressant, o. den har Ni ju. F.n. är jag inte frisk; benet krånglar, förmodl. av trötthet o. magen är i olag, men snart får jag vila ut en tid, åtminstone delvis.

Jag hoppas att Ni alla äro krya och få en trevlig Pingst och önskar Dig, Hasse och de rara barnen allt gott en far kan önska sina barn o. barnbarn.

Din tillgivne far.