Djursholms-Danderyd d. 13 Juni 1925.

Käraste lilla Hetty!

I torsdags blev jag äntligen färdig med kontors- och bolagsjobb och kom hitut för att vila såväl huvud och hjärna som isynnerhet mitt ben, vilket en längre tid varit oroligt och plågsamt. Jag vet inte om jag gått för mycket eller varit i allmänhet överansträngd med dålig sömn, kanske litet av varje, men ont har det varit.

Ikväll för en vecka sedan sutto vi, 12 herrar o. 10 damer, vid en bröllopsmiddag, som nog ingen av oss glömmer.

Jag sänder den notis om vigselakten, som i måndags inflöt, tror jag, i Sthlms samtliga dagliga tidningar, åtminstone de borgerliga, och vill blott tillägga att bruden var söt, brudgummen smärt och ståtlig i sin uniform, marskalkarne stiliga o. högtidliga, kyrkan väldigt fint dekorerad, sången härlig och den talrika publiken andaktsfull. Det hela värdigt och högtidligt. På främsta bänken till vänster sutto moster och jag, till höger Sven o. Martha samt Johannes o. Siri Eklund. Bakom oss de övriga gästerna och sedan, hela vägen upp, andra med kort inbjudna. Äreporten o. övriga blomsterdekorationer mycket vackra.

I tisdags var jag det nya hemmets förste middagsgäst, och Kerstin sade då, att hon skulle skriva till dig på onsdagen, men att du nog kunde önska att höra litet om dagen även från mig.

Dr Widner förde moster till bordet o. närmast dem sutto Sven o. Siri Eklund mitt emot brudparet, vid vars högra sida sutto jag o. Martha o. vid den vänstra Erik o. Karin; till höger om Martha Harald o. Elin, mitt emot dem Hugo o. Frkn Sandahl och i övrigt kusinerna samt vännerna, som ej voro släktingar. Dr. Widner talade först för brudparet - fint och spirituellt. Därefter jag till bruden, sedan Hugo både kvickt, roligt o. hjärtligt. Harald och Erik läste växelvis de 107 telegrammen, varefter H. drog en versifierad hyllning till kvinnan. Det hela tog 2 timmar. Menyn bestod av smörgåsar, champinjonsoppa, lax, kall med majonässås, hammelsadel med legymer, jordgubbar m. frusen grädde, krokan; madeira, champagne, bourgogne o. madeira. Därefter kaffe, cognac, likör och tobak. Senare lite punsch, dans, konversation och dans igen. Vid 11-tiden te eller pilsner och smörgåsar. 11.30 smet brudparet, och 12.30 bröto gästerna samtidigt upp och sökte sig hem. Alla voro överens om att ha bevistat en ovanligt stämningsfull och på alla sätt glad och angenäm bröllopsfest - för de flesta ett ljust minne för livet och detta ej minst för Kerstin o. Wille.

En nyhet, som kommer att glädja dig o. Hasse särskilt, är att Tors styrelse enhälligt vid möte i Maj påyrkade att Wille från 1 Okt., då den gamle kamrern avgår med 5000 kr. pension, skulle inträda som direktörsassistent med sin fars goda minne, och då kan man väl hoppas, att deras ekonomi blir i någon mån förbättrad, ty 450 kr. per månad är nog väl litet att dra sig fram på. Detta och den kordiala stämningen i övrigt var för mig personligen, frånsett de ungas lycka, det käraste jag på länge upplevat.

d. 15 Juni. Igår hade jag 2 hjärtliga brev från Martha och Sven, som uttryckte den förhoppningen, att vi framdeles skulle träffas oftare än på de sista 31 åren, och däri instämmer jag.

Ja, nu är familjen skingrad mer än förr! Du i Holland, Kerstin i Enskede, men åtminstone tillgänglig i telefon, Harald reste i fredags till Karlskoga, där sommarkursen börjar på av Vargön inköpta Villingsbergs Kronopark för att sedan fortsätta nere kring Sommen till 28 Augusti. Elin reste samma dag till sitt hem. Erik är sedan d. 9 ds ute på en fältmanöver på 9 dar i Sigtunatrakten, kommer hem d. 18/6, äter middag tillika med Karin här hos mig och reser dagen därpå med henne till Norrland under 14 dagars hemförlovning. Sedan fortsätter han väl utan avbrott till 10 Okt. Jag har funderat på att vända mig till Dir. Johansson i L.M. och höra, om han inte skulle kunna komma in där. Fråga Hasse om hans mening.

Det är dumt med de här förlovningarne - flickorna äro nog bra och dem tycker jag om personligen - men båda gossarne behöva förbindelser för att komma fram på sina resp. banor och kunna ju ej vänta något i den vägen från Jörn och Norsjö. Dessutom avlöper det ju inte utan avgifter, även om de äro sparsamma på nöjen m.m., och jag har verkligen tillräckligt av den sorten förut, men det är ju intet att göra åt saken numera.

Innan jag reser hörifrån, får jag försöka skaffa gossarne ny bostad. 1300 kr. plus värme, städning, gas o. el. ljus är för mycket, då Kerstin ej längre är där och för en så gammalmodig och obekväm lägenhet. Under Aug.-Sept. kommer jag att bo där för att minska mina utgifter, men kan ej gerna sedan bo så långt från kontoret; det blir för mödosamt för mitt ben. Annars skulle jag inackordera mig hos Imminks, som ämna hyra ut sin villa o. flytta till sta´n, då inackorderingar äro svåra att få härute. Men de söka våning på Ö-malm el. Norr, och jag är nog tvungen bo på Söder, därifrån Harald åter finge alltför lång väg till Skogis. Det är besvärligt!

Du o. Hasse bruka ju säga, att allt ordnar sig, o. jag hoppas det slår in här.

Det ordnade sig bättre än jag befarade med L.M., och jag hoppas, att Johanssons inflytande är orubbat. Jag ser just idag, att Telegrafverket av Sthlms stad köpt en tomt å Kungsholmen till att bygga en telefonstation på. Men det huset tar väl ett år att bli färdigt, innan Hasse kunde få något att göra där. Har ännu ingenting bestämts eller ordnats för Eder framtida vistelse här eller där? Den nye verkst. dir. har väl ännu ej hunnit att göra sina åsikter gällande, ifall han har några särskilda planer.

Jag blir här till 1 Juli, då det kommer 2 damer hit, så att jag måste flytta; när jag klarat upp hyror m.m. reser jag väl til Gtbg o. tittar på huset.

Hos grosshandl. Olssons i Hälsingborg, där jag bodde i fjol, är jag välkommen, men jag tror jag söker upp en riktig badort på Västkusten, ifall jag inte behöver resa till Kphmn, eller i Danmark, om en resa ditner är nödig eller gagnelig för Grönnings skull. Inte ett ord nu på 2 ½ månad från honom, hans familj eller advokat. Det ser ut som om de vilja tiga allt ihjäl, vilket onekligen vore för dem bekvämast. Nej, jag måste ditner! Innerligt gerna ville jag komma till Er, men jag fruktar det blir för mödosamt och f.n. för dyrbart. Det beror även på den tid som åtgår i Gtbg o. ev. Kphmn, då en så lång resa gerna betingar en 2-3 veckors vistelse hos Er, men jag bör vara här i arbete igen från 1 aug. Och så är det pengarne!

Jag har just ringt upp Kerstin för att få färska hälsningar till Er alla. Hon mår bra och är glad o. lycklig; hade idag besök av Märta Sandahl o. talade om att de har eller haft besök av Ing. Widmark med fru, som du torde hälsa, om de äro kvar.

Mina hjärtligaste hälsningar till Hasse, Palle, Karin och Dig själv, kära barn.

Din tillgivne far.