Sköntorp, Ulriksdal. 30-1-27

Kära lilla Hetty!

Då man icke här kan ogenerat telefonera om privata angelägenheter, skriver jag ang. en sak, som jag ämnat tala med dig om, ifall jag idag kunnat besöka dig.

Jag är trött och led på att bo på pensionat. På 4 år har ingen kunnat se till mina kläder, linne, strumpor etc. Ålderdomskrämporna bli allt besvärligare; jag kan t.ex. ej utan plågor knyta mina skoband; inte böja mig för att taga upp en sak utan att ha stöd; inte sköta mig utan hjälp. Att gå ut ensam har sina vådor, och den av läkaren föreskrivna dieten kan ej hållas på ett pensionat. Jag behöver med ett ord hem och vård på gamla dar. Sällskap behöver jag också, ty jag har nu ett par år fasat för tanken att ligga och dö ensam och till dess bo i kappsäck.

Ett tillfälle att få ett hem, vård och sällskap erbjudes nu. Du såg här på Trettondagen en vithårig fru Herdenberg. Hon är änka sedan ca 20 år efter en baningeniör vid Hälsingborg-Markaryd järnvägen, av god familj, fadren var godsägare i Halland, modren född Ulfsparre, släkt med Adelsköldar, Taube m.fl. Hon har till 1907 haft en befattning i Helsingborgs Barnavårdsnämnd, som nu övertagits av en särskild Barnabyrå. Under 7 år, som hon för järnvägsbyggets skull bodde i Markaryd, hade de järnvägsläkaren inackorderad, och hon fungerade då som hans assistent vid vård av olycksfall o. sjukdom. Hon hade eget hushåll i 20 år och efter mannens död tidvis inackorderingar o. platser som värdinna för att hjälpa fram sin ende son Operasångaren Sven H., till Musik. Akademien.

Hon är snäll, vänlig, gladlynt och spelar bridge ovanligt bra.

Tillfälligtvis träffades vi ett par år sen i Hlbg hos mitt värdfolk, men 1926 dagligen på Villa Wingårdh, där hon åt middag o. kväll. Hon talade då om att hon, när Barnavården slutade, tänkte flytta till Sthm eller dess närhet, för att vara närmare sin son, och sedan vi blivit goda vänner, sade hon att jag kunde få ett hem hos henne, om hon hyrde bostad eller köpte en villa o. tog sina möbler upp. På hösten blev hon sjuk, och läkarne yrkade på att hon skulle lämna Hlbg med dess på vintern dimmiga o. råa luft och vistas i Småland eller häruppåt i hög och lätt skogsluft samt hålla ungefär samma diet, som ordinerats för mig.

Sonen är inackorderad i Sthm, och där fanns ej plats för henne, som dessutom borde bo i lugn på landet. På förfrågan föreslog jag henne Sköntorp, där hon vistats i 6 veckor med gott resultat för hälsan. Sedan en vecka är hon i Hlbg för att utrymma sin bostad o. tillsvidare magasinera sitt bohag. Vi ha närmare dryftat frågan om ett hem, med henne som värdinna, om jag satte bo, eller också att jag inackorderar mig i hennes ev. hem. Det är ej fråga om giftermål eller dylikt. Hon fyller 61 år samma dag jag blir 72. Hon har sin pension, 1700 kr. per år, så länge hon är ogift, samt lite´ pengar så att hon ev. kan köpa en villa. Vår familjs ekonomi får ej heller rubbas av främmande, och hon har inga spekulationer eller önskningar i den riktningen. Hon återvänder hit 1 Febr. för att stanna här, tills vi få något ordnat och återvinna sin fulla hälsa o. arbetsförmåga.

Vi ha diskuterat fördelarna av att hyra 2 à 3 rum med bekväml. eller att hon skulle köpa en villa och bli bofast där. Jag väntar ännu på förslagen om moderniseringen av huset i Gtbg, och om jag ev. blir tvungen bo där. Men jag har hört mig för om ev. köp. Bl.a. svarade jag ang. en annons om villa i Norrviken och kom (utan att uppge namn) till Byggm. Broberg, som utbjöd en 5-rumsvilla, bredvid Villanders, mitt emot Falks, till 21000 kr. Den hade jag tänkt se på idag, om jag kommit ut. Vet du om det finns någon 3 rums att hyra i Norrviken?

Ingenting är, som du förstår, avgjort och ingenting brådskar heller, fast det givetvis vore härligt att komma i lugn o. ro. Detta är också allt fru H. önskar och att få ett hem o. sällskap. Hon begär ej ett öre i lön, om hon skulle bli värdinna hos mig utan synes anse det rätt och naturligt att utom sitt arbete bidraga till kostnaderna med skälig andel.

Det skulle också för mig vara roligt att återse på Nürnbergerbryggeriet sedan 3 1/4 år magasinerade saker och samla ihop diverse skingrade möbler och husgeråd, som ej nu användas.

Vad säger du om förslaget? Jag hoppas du o. syskonen tycka att det är klokt och under nuvarande förhållanden den bästa, om icke enda lösningen på frågan om ett hem för mig.

Tack skall du ha för tanken att fira min födelsedag hos dig; som jag nämnde är det också fru Hs 61årsdag, och det vore roligt, om jag finge taga henne med antingen på lördagen eller söndagen, om det passar dig, Hasse och de andra lika bra. Hoppas väglaget då medgiver att fara hit på kvällen. Hälsa Hasse och barnen!

Din tillgivne far.