Erik och Karin

==============

 

1920-05-12

Nya studenter vid Stockholms läroverk

De godkända i tisdagens muntliga prövning.

....

Vid h. latinläroverket å Norrmalm: ..., Erik Thorelli, ...

 

1923-10-16

Handelshögskolan utdelar diplom.

Professor Brisman om en nationalekonoms syn på världen.

....

Handelshögskolans diplom utdelades till följande utexaminerade lärjungar:

..., J. E. Thorelli, ...

 

 

1927-07-06

Halvårsbokslut

upprättas sakkunnigt, snabbt och billigt av

Revisor E. Thorelli, D. H. S.,

Södra Revisionsbyrån,

Södermalmstorg 6. Tel. Sö 154 50.

 

1928-01-19 m fl dagar

Revision - Affärskontroll

Bokslut - Deklarationer

Sakkunnigt - diskret - billigt av

REVISOR ERIK THORELLI, D. H. S.

S. 154 50. Södermalmstorg 6. S. 154 50

[ Med elegant ram runt annonsen ]

 

1928-01-26

BOKSLUT, Deklarationer i dag Söndag kl. 11-6

Sakkunnigt, effektivt, billigt.

S. 154 50. Södermalmstorg 6. S. 154 50.

Revisor ERIK THORELLI, D. H. S.

 

1928-05-20

FÖRLOVNINGAR:

...;

mellan revisor Erik Thorelli, Ålsten, och Karin Steinwall, dotter till järnhandlare Gustaf Steinwall, Norsjö, och hans maka, född Lidén;

...

[ Bodde Erik i Ålsten?]

 

1929-04-16

(Sida 1)

"DET MODERNA KONTORETS"" SUCCÈS KLAR.

ETTUSEN BESÖKARE ÄVEN I GÅR.

LIVLIGA STUDIER

Utställningen, Malmtorgsgatan 3, öppen 11 f. m. - 8 e. m.

[ Två bilder där Erik är med ]

Kontorsutställningen var även på måndagen livligt frekventerad - de besökandes antal uppgick till 1.000 - och man märker allt tydligare att "Det moderna kontoret" fått stadgat rykte om sig att vara en sevärdhet och ett studiefält för så gott som alla kategorier av praktiskt arbetande männ-

Forts. å sista sidan

skor. Läget är ju också så centralt som möjligt för Stockholms affärskvarter, de flesta vägar leda förr eller senare till Malmtorgsgatan. Och den som varit där en gång - på utställningen nämligen - hittar gärna dit igen.

Ty där är mycket att beskåda, och man erfar också på alla avdelningar hur de besökande äro angelägna att inhämta upplysningar om utställningföremålen och sinsemellan och med utställningspersonalen diskutera frågor som äga samband med förbättringarna inom kontorstekniken.

Man kan för övrigt fortfarande konstatera hur den museala uppvisningen av gamla skriv- och räkneapparater tilldrager sig en icke ringa del av publikintresset. Uppenbarligen är man inte så uteslutande begiven på det nya att man fördenskull glömmer vad som varit en gång. Grånade kontorsmän kunna här möta forna bekanta och förtrogna vänner med igenkännandets glädje.

 - Tänk, den här maskinen satt jag och hackade med för tjugofem år sedan.

Och en yngre generation lägger inte i dagen någon ringaktning för de avlagda uppfinningarna, utan ägnar dem i stället en synbar, kanske vetenskaplig vördnad.

Men runt omkring de tekniska minnena brusar det moderna affärslivet. Här arbetar med vissa mellanrum - 45 minuter i taget, med början varje heltimme efter kl. 12 - ett stort grosshandelskontor inom den högaktuella radioapparatbranschen. Genom lottdragning har bestämts vilka firmor som de olika dagarna ha sina tillverkningar representerade i detta arbetande kontor, ....

 

1930-07-13

BRÖLLOP:

I Norsjö kyrka mellan revisor Erik Thorelli och Karin Steinwall, dotter till järnhandlare Gust. Steinwall och hans maka, född Lidén. Vigseln förrättades av brudgummens farbroder, kyrkoherde Thorelli från Holmsund. Omkring 150 telegram anlände till brudparet.

 

1932-02-01

[Lång recension av

G. Törnqvist: Industriell rationalisering i praktiken. Förlagsaktiebolaget Affärsekonomi.

Docenten Törnqvist har tillsammans med civilingenjör Luhr och redaktör Thorelli rappporterat om rationalisering i ett tjugotal företag.

Slutord: "Docenten Törnqvists bok kan anbefallas åt alla som intressera sig för rationaliseringens på alla materiella livsområden ingripande betydelse. Ej minst bör den vara till gagn för stora och små företagare i deras kamp för den egna näringens fortvaro." ]

 

1935-05-14

Diskussion om butiksstängningslagen.

Stockholms Reklamförening anordnar nästa måndag kl. 20 en diskussion i Borgarskolans lilla sal i ämnet "I vilka avseenden försvårar butiksstängningslagen en effektiv och ekonomisk distribution?".

...

Diskussionsinledare blir redaktör Erik Thorelli. Därjämte kommer frågan att i debatten belysas av bl. a. följande talare: ...

 

1935-05-21

Butiksstängningen under diskussion.

Lagstiftningen kritiserad och försvarad vid Stockholms reklamförenings möte.

...

Diskussionsämnet var "I vilka avseenden försvårar butiksstängningslagen en effektiv och ekonomisk distribution?", och inledningsanförandet hölls av redaktör Erik Thorelli, som lämnade en rad exempel för att belysa bristerna i butiksstängningslagen. Denna tar, sade talaren, inga hänsyn till en så fundamental ekonomisk faktor inom modern detaljhandel som säsongvariationerna. ... [utförligt referat av ET:s inlägg]

Förutom av inledaren belystes diskussionsämnet av flera andra talare. Direktör Einar Ström underströk att restriktioner i fråga om butikstiderna måste påverka omsättningen.

Ordföranden i Stockholms kvinnliga expeditförening, fröken Elma Geist, förklarade det vara ett bestämt önskemål från de affärsanställda att ll handel på lördagarna avslutas redan kl. 15

...

 

1937-04-30

STOCKHOLMS HERREKIPERINGSFÖRENING

firade i onsdags femårsjubileum med middag på Stallmästaregården. Föreningens ordförande från starten, direktör J. Eklund, höll högtidstalet. ... [ direktör J. Eklund, Silvanders, ... direktör Einar Ström, Ströms Herrekipering, ...] Som föreningens sekreterare fungerar red. Erik Thorelli.

 

1938-05-05

Tidig lördagsstängning i herraffärer i sommar.

Stockholms herrekiperingsförenings årsmöte ägde rum i tisdags under livlig anslutning från medlemmarnas sida.

Till styrelse valdes ... Som sekreterare fungerar redaktör Erik Thorelli. ...

Vid mötet behandlades bl. a. herrekiperingarnas deltagande i firandet av konungens 80-årsdag. För att ge personalen tillfälle se på jubileumsfestligheterna beslöt man enhälligt att stänga kl. 13 den 16 juni. En allmän skyltning med konungens porträtt skall ske, och en speciell jubileumsnål kommer att säljas i herraffärerna. Stängningstiderna för sommaren diskuterades, varvid man enades om att rekommendera föreningsmedlemmarna 16-stängning på lördatarna från och med 9 juli till och med 27 augusti.

 

1938-12-11

Odontologiska föreningen har firat 50-årsjubileum.

Minneshögtid och bankett med representanter för de nordiska länderna.

[  lång text ]

Stipendiefond till jubiléet.

Sveriges tandläkarförbunds hedersordförande, tandläkare G. Dahlén, omtalade att förbundets fullmäktige beslutat överlämna en check på 1.000 kr. till odontologiska föreningens jubileumsfond. Föreningens kassör, redaktör Erik Thorelli, framträdde därefter och gav en redogörelse för tillkomsten av den stipendiefond som de svenska tandläkarna skänkt till odontologiska föreningens jubileum. Tillsammans med den summa som Sveriges tandläkarförbund donerat uppgå de insamlade medlen till ungefär 15.000 kr., vilket möjliggör utdelandet av ungefär 450 kr. pr år.

...

 

1941-04-25

Stockholms herrekiperingsförening

har hållit årsmöte. Ett femtiotal representanter för varuhusen och Stockholms ledande herrbeklädnadsaffärer deltogo ...  direktör J. Eklund, ... E. Ström.

Som föreningens sekreterare fungerar redaktör Erik Thorelli. ...

 

1942-08-31

BARNKÄRT och PÅLITLIGT HEMBITRÄDE

sökes. 2 vuxna, 2 barn. Husmor har arb. utom hemmet, eget rum, ordn. ledighet. Rörläggarvägen 9, Abrahamsberg, Thorelli.

Tel. 25 95 82. Säkrast 5-7 e. m.

 

1943-04-30

Herrekiperarnas förening ingår i köpmannaförbundet.

Stockholms herrekiperingsförening har hållit vårsammanträde på Stallmästargården.

Den viktigaste frågan gällde anslutning till Sveriges köpmannaförbund och dess branschorganisation Sveriges beklädnads- och manufakturhandlarförening. Anslutning till riksorganisationen beslöts enhälligt. Skoransoneringen diskuterades livligt, och en kommitté tillsattes för att i samråd med skohandlarorganisationerna följa utvecklingen.

Den avgående ordföranden, direktör Harald Andersson, hyllades i ett tal av direktör J. Eklund. Till ny ordförande utsågs advokat Hans Ihre. Till styrelse utsågos hrr Harald Andersson, Hj. Bokelund, J. Eklund, Carl Axel Pettersson, Eric Pråhl, Harald Rosenberg och Einar Ström, med hrr Hugo Gillberg, Ossian Rydholm samt Gösta Källquist (nyvald) som suppleanter. Föreningens sekreterare är redaktör Erik Thorelli. Föreningen beslöt göra en insamling till "Ulven"-besättningens efterlevande.

 

1943-11-01

RIKSPROGRAMMET. Tisdagen den 2 november.

Kl. 14.00: Välklädd i regnväder. Råd av Erik Thorelli.

[Pgmet sändes flera ggr]

1945-04-15

Medaljer

Vid en lunch som Förlags AB Affärsekonomi på lördagen gav för styrelse och personal utdelades Sällskapet Pro Patrias guldmedalj för trohet och flit till ..., redaktör Erik Thorelli ...

 

1947-07-22

[ Reportage om Simborgarmärket. Erik Thorellis insändare återges in extenso i tidningen och nedan:]

"Hr redaktör!

De insatser DN gjort och gör i samband med simborgarpropagandan har - liksom det goda syftet: utbredd och ökad simkunnighet bland både barn och vuxna - mångas och min egen stora uppskattning.

Själv började jag "simborga" 1943 och hade hoppats kunna ta 5-årsmärket i sommar. Inom parentes vill jag gärna nämna att jag numera motionssimmar 200 meter 1-2 gånger i veckan året runt och att jag närmast har "simborgandet" att tacka för denna hälsosamma vana. Vidare: min pojke tog i fjol sitt första märke och hade hoppats på en obruten rad märken. Men han liksom jag (och min hustru) och av enahanda skäl sannolikt både hundra- och tusentals andra simborgarentusiaster måste tyvärr avstå därför att vi under min semester inte bor på en plats där märkesprov ordnas och sommarledigheten är förlagd till den tid då provet skall avläggas.

Då ju inte bara 100- och 1.000-tals, utan 10.000-och 100.000-tals människor semestrar under juli, undrar jag - och många med mig - om det inte vore välbetänkt att antingen komplettera den nuvarande märkesperioden, 6-20 juli i år, med en andra period, förslagsvis 10-24 augusti eller också helt slopa juliperioden till förmån för en augustiperiod.

        Erik Thorelli"

P g a dåligt väder under märkesperioden har den förlängts med en vecka. DN hoppas att den ärade insändaren med hela familjen hinner märkesbada under extraveckan. ...

 

1948-01-28

Medaljregn vid Thulejubileet.

[ Thules silvermedalj av 1898: redaktör Erik Thorelli, Stockholm. ]

 

1952-01-12

Födelsedagar 13/1

Redaktör Erik Thorelli, Bromma, 50 år

 

 

1963-04-21

Jubilerande odontologförening revyspexade om sin tillkomst

Studentkåren vid Tandläkarhögskolan i Stockholm och odontologiska föreningen celebrerade under lördagen sitt 75-årsjubileum. Orsaken till detta är en spritrik och glad fest på Berns den 18 april 1888. Dit hade nämligen en grupp unga odontologer den dagen tagit sin tillflykt. Då kvällen nalkades sitt slut upptäckte de att de skulle vara tvungna att diska av notan. Men de fann en annan lösning: Bildade Odontologiska föreningen och skickade notan dit. Åtminstone om man får tro studentkårenms egna spexare som under jubileumsdagen framförde urpremiär på revyspexet "Vinkelstycken som man dräller":

...

Så var det dags för uppvaktningen till den 75-åriga föreningen. Skattmästaren, Erik Thorelli överlämnade drygt 11000 kronor som gamla OF-medlemmar samlat in till en resestipendiefond. Den skall användas för studier utomlands till förmån för studerande vid högskolan och sådana som avlagt examen för senast fem år sedan. ...

...

 

1969-06-07

[ Red. Erik Thorelli får Nordstjärneorden. ]

 

77-08-19

DÖDA

Erik Thorelli

vår älskade

* 13 Januari 1902

d 13 Augusti 1977

KARIN

STIG

LARS-ERIK o. YVONNE

PER-OLOF

Barnbarnen

KERSTIN HARALD

Övrig släkt och vänner

 ---

Jordfästningen äger rum Fredagen den 26 Augusti 1977 i Bromma kyrka.

Tänk på Stadsmissionen postgiro 900 351 -8 eller Lutherhjälpen 900 256 -9.