Jöns Thorelli

=============

 

1871-12-19

J. Thorelli avlägger teol.kand.ex. vid Lunds universitet

 

1874-06-08

J. J:son Thorelli, av skånska nationen, Lunds universitet, promoveras till filosofie doktor

 

1887-12-15

Lunds universitet.

Teoretisk och praktisk teologisk examen aflades i lördags af filosofie doktor J. Thorelli, skån. Filosofie licentiatexamen har aflagts inför humanistiska sektionen af kandidaten H. Larsson, göteb.

 

1894-05-15

För säkerhets skull.

Bland årets nattvardsungdom i Näsum, som konfirmerades i kyrkan derstädes den 26 april, befann sig en gosse, “om hvilken ingen visshet fans” huru vida han blifvit döpt eller icke, hvadan han dagen förut undfick dopet af vice pastor Thorelli, omtalar Trelleborgs Alleh.

 

1901-09-23

Riksdagsmannaval.

Till ledamot af andra kammaren för Villands härad efter Ola Persson i Rinkaby har valts kyrkovärden Anders Jönsson i Yngsjö med 154 röster. Närmast i röstetal kommo handlanden Sven Persson i Oppmanna med 150 röster, kyrkovärden Måns Nilsson i Horna med 54 röster och kyrkoherde J. Thorelli i Näsum samt landtbrukare Nils Ohlsson i Hammarshus med hvardera 25 röster.

Hr Anders Jönsson har, som bekant, förklarat att han anslöte sig till sin företrädares politiska program.

 

1901-09-25

En splittrad valkrets.

... afgåfvos röster på ej mindre än 11 personer. [Se f.ö. ovan. J. Thorelli, Näsum fick 25 röster, men flera personer fick ändå färre.]

 

1911-05-05

Kyrkoherde anmäld för kvacksalfveri.

Provinsialläkaren i Jämthögs distrikt i Skåne, E. S. Nylander, har hos medicinalstyrelsen anmält kyrkoherden i Näsums pastorat, J. T. Thorelli, för kvacksalfveri. Han hade behandlat en 14-årig flicka för nervfeber samt äfven föreskrivit medicin, som expedierats å apoteket i Sölvesborg. Doktor Nylander har emellertid konstaterat att flickan insjuknat i lunginflammation. I anmälan heter det att det nu timade fallet icke är ett enstaka fall där kyrkoherde Thorelli åtagit sig att behandla sjuka, utan att det endast är ett led i en kvacksalfveriverksamhet som han i största utsträckning utöfvat i många år såväl i sin som kringliggande socknar. Anmälan har remitterats till Lunds stifts konsistorium med anhållan att kyrkoherde Thorellis förklaring måtte infordras

[ Han var ca 57 år gammal. ]

 

1913-11-25

Kyrkoherde dömd för kvacksalveri.

KRISTIANSTAD, måndag.

Villands häradsrätt har i dag dömt kyrkoherden i Näsum fil. d:r J. Thorelli för obehörigt utövande av läkareyrket att böta 12 kronor jämlikt medicinalordningen av 1688.

 

1914-04-21

Organistens anmälan mot kyrkoherden.

J.O. har nu meddelat utslag med anledning av organisten Ankarloos anmälan mot kyrkoherde Thorelli och ledamöter av kyrkorådet i Näsum för lagstridigt förfarande vid förordnande av vikarierande organist i församlingen. Klagomålen mot kyrkorådets ledamöter förklarar sig J.O. ej kunna upptaga till prövning, då han ej äger föra talan mot kommunala myndigheter. Beträffande kyrkoherden finner J.O. att denne icke gjort sig skyldig till ämbetsfel, varför den mot honom gjorda anmälan ej föranleder någon vidare åtgärd.

 

1916-02-25

Födelsedagar i morgon: ...; kyrkoherden, fil. d:r J. Thorelli, Näsum, 68 år; ...

 

1920-02-25

Födelsedagar i morgon: ...; kyrkoherde Jöns Thorelli, Näsum, 72 år; ...

 

1923-05-27

[ Kyrkoherde Jöns Thorelli, Näsum, avgår med pension fr o m ecklesiastikåret 1924/25. Innan dess har han fått emerituslön. ]

 

1923-11-20

Ett 30-tal präster avgå med pension.

Regeringen beslutar om eremitlöner för nästa ecklesiastikår.

...

Till innehavare av sådana eremitilöner från och med nästa ecklesiastikår enligt bestämmelserna i 1910 års lag om eremitilöner har k. m:t utsett ...; inom Lunds stift kyrkoherdarna i Näsums pastorat J. Thorelli, i ...

 

1924-05-04

Årets jubeldoktorer i Lund.

De filosofiska doktorer, som 1874 promoverades i Lund och sålunda ha att mottaga jubileumskransen vid årets promotion, äro följande:

...; J. Thorelli, kyrkoherde, Näsum;...

 

1924-06-01

[Jöns T. på bildgalleri över promoverade; bild sparad.]

 

1926-12-07

Kvacksalvarens enda botemedel titt i halsen.

F. d. kyrkoherde anmäld av provinsialläkaren.

Patienten kunde ha räddats med rätt behandling.

Från Dagens Nyheters korrespondent.

KRISTIANSTAD, måndag.

Provinsialläkaren i Kristianstads distrikt, d:r W. Bergwall, har till medicinalstyrelsen anmält att "en i denna ort som kvacksalvare mycket anlitad person, f. d. kyrkoherden J. Thorelli i Näsum" av en familj i Vånga anlitats för ett barn som hade ont i halsen. Thorelli hade förklarat att det icke var difteri, men d:r Bergwall, som sedan tillkallats, hade samma dag konstaterat denna sjukdom.  Den sjuke, en 4-årig gosse, avled följande dag på Kristianstads epidemisjukhus.

D:r Bergwall anser det mycket sannolikt att barnet kunnat räddas, om läkare i stället tillkallats, och ifrågasätter om icke Thorelli kan anses ha varit vållande till barnets död samt anhåller att han i så fall ställes under åtal.

Landsfiskalen i Oppmanna, Birger Hagertz, förklarade vid ett samtal med Dagens Nyheters korrespondent att han ännu icke fått någon anmälan om saken, men han kände till att kyrkoherde Thorelli ofta hjälpte befolkningen med råd och dåd då de voro sjuka. Thorelli hade tagit avsked från kyrkoherdebefattningen. Han är en 78 år gammal man. Han är fil. doktor. Trakten ligger rätt långt från närmaste läkare. Till Kristianstad har man från Vånga, där det fall som föranlett anmälan, tre m il och två mil från Jämshög i Blekinge. Genom samtal med personer i orten har Dagens Nyheters korrespondent erfarit att kyrkoherde Thorelli är mycket hjälpsam och oegennyttig samt visar ett varmt intresse för befolkningen. Han har i många fall lämnat sjukråd, men vid flera tillfällen har hans hjälp icke varit sådan att läkarna kunnat godkänna hans verksamhet. Vid flera tillfällen har han sålunda gjort intrång i deras praktik, och då nu detta fall inträffade har man tydligen ansett sig vara nödsakad att ingripa. Kyrkoherden hade kallats tidigare på dagen till det sjuka barnet, men då detta på kvällen och förnatten blev sämre hade d:r Bergwall tillkallats och farit upp mitt i natten. Det var vid tillfället mycket svårt väder. Den 4-årige gossen, som var svårt medtagen, forslades på natten till epidemisjukhuset, men, trots att läkerna gjorde allt vad de kunde göra, stod livet inte att rädda.

[ Rubriksättaren och DN-journalisten verkar ha olika syn på denna historia! ]

 

1926-12-08

Näsumsprästen tingspredikade iför trätofflor.

Är flera gånger dömd för kvacksalveri.

Originell man med hår och skägg à la Tagore.

[ Ungdomsporträtt av kyrkoherde Thorelli, sparat i Bilder.]

 

Anmälan mot förre kyrkoherden Thorelli i Näsum  har bland ortsbefolkningen väckt stort uppseende och framkallat tillfredsställelse, men också i mycket vida kretsar motsatsen. Meningen om kyrkoherdens läkarverksamhet äro nämligen mycket delade. Thorelli har sedan flera decennier hjälpt sjuka i såväl sin hemsocken som de kringliggande, och hans verksamhetsområde har icke varit inskränkt endast till Skåne, utan även långt inne i Blekinge har han företagit sjukresor och sökts av folk. Han har åtminstone ett par gånger tidigare varit åtalad för kvacksalveri och dömdes då ett par gånger att i varje fall böta 12 kr 50 öre. En sådan dom brydde han sig naturligtvis inte det ringaste om, utan har fortsatt sin läkarverksamhet som om ingenting hänt. En del läkare där i trakten, för vilka hans verksamhet tydligen vållat stort avbräck, ha slutligen resignerat och icke brytt sig om att anmäla prästen för det fortsatta kvacksalveriet. Såsom nu saken i Vånga tillspetsat sig ha emellertid provinsens läkare sett sig nödsakade [obs pluralis] att göra anmälan i saken. Det får nu vara hur som hälst med det inrapporterade fallet, kyrkoherde Thorelli är icke någon kvacksalvare i ordets vanliga bemörkelse. Han är en mångkunnig man och har ägnat läkarversamketen ett ingående studium, varför man inte utan vidare kan påstå att allt vad han tar sig för i avsikt att hjälpa kranka människor är humbug. Det är många som a blivit hjälpta genom hans ordinationer, och om man försökte sätta i gång en folkomröstning i de bygder där han nu övat sin läkargärning är resultatet på förhand givet. Man skulle säkerligen i hundratals, kanske tusentals hem utropa: Kyrkoherde Thorelli är en bra doktor, och så är han så billig!

Emellertid torde kyrkoherde Thorelli under sin läkarverksamhet ha tagit fel tillräckligt många gånger för att folket, om det nun inte vore så konservativt i frågor som denna, skulle ha fått klart för sig att det vid sjukdomsfall är bäst att vända sig till en legitimerad läkare. En sak är säker: att landsfiskal Hagertz kommer inte att sakna stoff vid sin blivande undersökning av denna vidlyftiga kvacksalveriaffär.

Kommer han till tals med kyrkoherde Thorelli själv, blir han säkerligen upplyst att kyrkoherden begriper sig på sjukdomar och deras botande så pass bra att landsfiskalen icke behöver lägga sig i saken. Kyrkoherde Thorelli har alltid varit en kvick och slagfärdig man, men det kan inte förnekas att han besitter många underligheter i sitt sätt. Under en tid av omkring 40 år, som han varit bosatt i Näsums församling, har han givit upphov till ett otal mer eller mindre groteska historier. Hans sjukresor, som varit legio, ha i regel varit av beskaffenhet att i de besökta gårdarna och stugorna skänka minnen för livet. Näsumspräste lyssnar man gärna till då han efter väl förrättat värv slår sig ner vid det dukade bordet och tar för sig samt berättar. Han kan skämta och vara grovkornig också. Säkerligen har han kuskat tusentals mil i sina dagar. Efter vanliga hästskjutsar till de sjuka runt om i bygderna. Hans svar på frågan vad besväret kostar lhyder städse ungefär så här: Ja, det får ni själv bestämma, jag begär ingenting bestämt. En hel del av Thorellis göranden och låtanden har varit av beskaffenhet att ådraga sig församlingsbornas misshag. Särskilt var detta fallet under de sista 15 åren av hans tjänst som kyrkoherde i Näsum, vilken befattning han lämnade 1924. Han hade nämligen ett eget sätt att leda kyrkostämmorna, och församlingsborna hade de största svårigheter att komma till rätta med honom. Han ville nämligen gärna göra sin vilja gällande. Kyrkoherde Thorellis originalitet tog sig även uttryck i hans klädsel, vilken varit ägnad att bli allmänna samtalsämnet, icke blott i hemsocknen utan vida omkring.

Att mässa vid en begravning med en mer än lovligt medfaren kostym dold under mässkruden har icke generat honom. Det förefaller som om han genom sin nonchalanta klädsel ville draga till sig uppmärksamhet och bli omtalad härför. En gång kom han till Fjelkinge kyrka för att hålla tingspredikan. Han var då klädd i en tarvlig kostym och hade trätofflor på fötterna. En stor blomsterälskare är han, och det är ett sant nöja att med honom resonera om hithörande ting. Det har glunkats åtskilligt i bygden om att kyrkoherde Thorelli säkerligen fått det svårare att fortfara med sin prästerliga tjänst i Näsum på det sätt som han skätte den, om icke biskop Billing haft ett visst överseende med honom.   Klagomål saknades aldrig från församlingsborna men det blev i regel aldrig några resultat. Han har aldrig behövt utöva läkarkonsten av ekonomiska skäl. Prästlönen har väl räckt till för hans behov, som voro särdeles spartanska. Han har aldrig slösat, och följden har blivit att han under årens lopp samlat en avsevärd förmögenhet. Att han vid sjukbesök nöjt sig med de lilla man velat ge honom har givetvis stimulerat folk att anlita honom. De senaste åren har Thorelli lågit hår och skägg växa, så att man lätt kan taga honom för en representant för Österns värld. Han hör till de få människor som fritt vandra sin egen väg, utan att bekymra sig om vad världen säger. Han har blivit mycket olika bedömd, hårt av somliga, mildare av andra. Trots sina många egendomligheter, vilka det kan vara svårt att förlika sig med i vår tid, har han utan tvivel många beundrare, som bortse från apostlahåret och skägget samt den miserabla dräkten, enär de kommit honom närmare inpå livet och funnit att han också har goda sidor.

 

27-01-27

Näsumprästen har kvacksalvat under 30 år.

 

Difteri behandlat med fotogen och brännsten.

Penslingar på bröstet som bot för sjuka lungor.

Från Dagens Nyheters korrespondent

KRISTIANSTAD, onsdag.

Såsom förut omtalats, hade länsstyurelsen i Kristianstads län anmodat landsfiskalen i Oppmanna distrikt, E. Hagertz, att verkställa undersäkning rörande förre kyrkoherden J Thorellis i Näsum verksamhet som kvackare, särskilt beträffande ett fall av difteri hos en fyraårig son till snickare Edvin Olofsson i Vånga socken, Landsfiskalen har nu slutfört denna undersökning och i dag till länsstyrelsen ingivit protokoll över förhören.

Beträffande dödsfallet i Vånga ha den döde gossens föräldrar uppgivit att de, sedan gossen legat sjuk några dagar, hämtat kyrkoherde Thorelli,enär de hört att han brukade anlitas vid sjukdomsfall. Sedan Thorelli sett gossen i halsen förklarade han att det inte var difteri och att man skulle lägga gossen igen. Härpå ordinerade han medicin. På kvällen blev barnets tillstånd mhycket kritiskt, och man sände efter provinsialläkaren, d:r V. Bergvall i Kristianstad, som konstaterade difteri. Han förordnade om gossens omedelbara intagende på epidemisjukhuset i Kristianstad, där barnet emellertid dog följande dag. Makarna Olofsson vilja inte lägga någonskuld för barnets död på kyrkoherden, vilken vid förhör vitsordat att han sagt att barnet inte hade difteri. Gossen hade företett symtom som, enligt Thorellis mening, absolut tydde på halsfluss.

På särskild fråga har Thorelli jämväl visordat att han utövat läkarverksamhet i Näsum och angränsande socknar under en tid av cirka 30 år.Han förklarade sig även ha erhållit och besvarat skriftliga förfrågningar rörande sjukdomsfall från olika platser uppåt landet. Sina recept hade han aldrig brukat skriva under. Sådana sjukdomar som reumatism, ischias, eksem och klena lungor hade han med framgång behandlat. För ett 30-tal år sedan behandlade han också med framgång difteri med fotogen och brännsten.

Thorelli bestrider att han under de senare åren behandlat smittosamma sjukdomar. På fråga har han förklarat att han aldrig begärt ersättning för lämnad hjälp, men när man erbjudit honom betalning, varierande från 50 öre till 5 kr., har han mottagit denna. Samtidigt har Thorelli framhållit att han jämsides med präststudierna ägnat sig åt den medicinska vetenskapen och därigenom samt under sin långa praktik anser han sig ha förvärvat förmåta att behandla sjuka.

En lantbrukare i Näsum har vid förhör uppgivit att kyrkoherde Thorelli under de senaste 20 åren varit så gott som husläkare för honom och hans familj. Tjänstgörande kantorn i Näsum, som är granne till Thorelli, hade 1920 fått spanska sjukan. Thorelli hälsade en och annan gång på hos den sjuke, vilken vid ett tillfälle undrade om inte kyrkoherden ville försöka göra honom frisk. Härtill svarade Thorelli:

 - Det kunde jag ha gjort för länge sedan, om ni bara hade bett mig!

Han gav därpå sina ordinationer och kantorn blev raskt feberfri och kunde återtaga sin tjänst. Genom oförsiktighet blev han emellertid sjuk igen och fick vatten i lungsäcken. En läkare uppmanade honom att låta tappa lungorna, men Thorelli var av annan mening. Tappning pressar så mycket, framhöll han, och ordinerade i stället medicin som skulle ta bort vattnet ur lungorna. Efter tre veckors tid var kantorn fullt återställd. Samma goda erfarenhet av Thorellis läkarverksamhet hade en syster till kantorn.

Det har emellertid inte alltid gått lika bra för Thorelli då han utövat sin läkargärning.På hösten 1925 behandlade han en 17-årig yngling vid namn Nils Roslund, vilken fått en knuta i bröstet. I stället för att rekommendera ett operativt ingrepp ordinerade Thorelli penslingar på det sjuka stället. Patientens tillstånd försämrades alltmer och den 27 december 1926 avled han. Doktor O. Berlin i Sölvesborg, som anlitats för sjukdomsfallet i fråga, är av den uppfattningen att knutan i bröstet varit av tuberkulös natur och anser det mycket troligt att ynglingens lungor varit angripna av tuberkulos redan då han hos Thorelli sökte hjälp. I ett annat fall har kyrkoherden behandlat en 18-årig lantbrukarson i Näsum för lunginflammation . Patienten avled åtta dagar efter sjukdomens utbrott.

De flesta av de förhörda personerna ha intygat att Thorelli icke begärt ersättning för sina sjukbesök, men väl tagit emot de pengar, som erbjudits honom. Några personer ha förklarat som sin åsikt att Thorellis läkarverksamhet varit till stort gagn för den fattigare befolkningen, som knappast haft råd att anlita legitimerad läkare.

 

1927-04-19

DÖDSFALL:...

...

J. Thorelli. F. d. kyrkoherden, fil. jubeldoktorn J. Thorelli har avlidit i en ålder av 79 år.